Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Jaszka - JastrebarskoHorvátországHorvát-SzlavónországZágráb történelmi vármegye - Erdődy várkastély

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

„…Jasztrebarszkában (Jastrebarsko) ma is áll, az Erdődyek, két saroktoronnyal erősített késő barokk kastélya. Ez a nagyon régi település, a kezdetektől fogva, mindig nagy jelentőséggel bírt: Jasztrebarszka már 1257-ben kiváltságokat (szabad királyi városi) kapott, mégpedig olyanokat, mint amilyeneket IV. Béla adományozott, Petrinyának és Szamobornak. Itt már a középkorban is állt egy várkastély, amit, 1442-ben, Mutinai ( Muchyna ) Ilona, Lipováccal, Kosztajnicával és Komogovinával, nászajándékként, hozott Frangepán Mártonnak. Ekkor még csak oppidumnak említik, de 1520-ban már a castrumját is megemlítik..."

Engel Pál adatai szerint:

A magyar történetírásban Jaszka, illetve Jasztrebarszka név alatt szereplő település (mely oppidumként említődik meg 1437-1507.) 1389-ig a király tulajdonában volt, aztán Bernardi Ferencé lett. A későbbiekben a tartományi szintű Lipoveci uradalom része, majd a gersei Pető családé lett (1502-1517.).

A 2002-ben kiadott horvát útikalauz szerint:

„… Jaszka 1249-ben említődött meg először. Az okiratokban, az akkori Podgorje megye részeként, bírósági és kereskedelmi központként tartják nyilván. A település az 1257-es esztendoben, IV. Béla magyar-horvát királytól szabad királyi városi kiváltságokat kapott. A 15. században, vingárti Geréb Mátyás egy kastélyt építtetett Jaszkán, amit Corvin János horvát bán 1520. körül átépített, megadva a várkastély mai kinézetét. Ez időtől 1920-ig, a várkastélyt az Erdődy család bírta. A két hengeres saroktoronnyal, árkádos zártudvarral rendelkező kastély, ma egy egy védett történeti park közepén fekszik.

A várkastély mai állapota:

A várkastély a 2002-es állapot szerint, meglehetősen siralmas képet mutatott. A kastélyban a 20. szd. kilencvenes éveinek elejéig, egy főiskolai tanszék működött. A főiskola kiköltözése bizonytalan jogviszonyokat eredeményezett, melynek okán, a megkezdett felújítás abbamaradt, s a kastély, a felkeresésének idején teljesen átmeneti állapotban volt. Így a kastélyba a főkapun át bemenni nem lehetett, de az északi saroktorony melletti falszakaszon volt egy olyan kiomlás, melyen keresztül magába a kastélybelsőbe is be lehett jutni. Az itt tapasztalt látvány sem mondható felemelőnek, jóllehet a zártudvar a sűrű aljnövényzet miatta, egy elvarázsolt kastély képét mutatta. Az udvar közepén egy szépen kimunkált kút volt. Az udvart toszkán oszlopokkal díszített, boltozott folyosó futotta körbe az első emeleten. A földszinti helyiségek gazdasági célokat szolgálhattak. A kastélyszárnyak teljesen üresen és csupaszon álltak. Az északi palotaszárny első és második emelet közti födémjét és az osztófalakat teljesen kibontották, majd az egészet odahagyták. A saroktornyok osztófödémjeit is kibontották. A földszinti helyiségeket dongaboltozattal boltozták be, míg az emeleteiket, nyomott barokk boltozatokkal látták el. A padlástér aljazatát egy síkfödém képezte. Maga a kastély jelenleg egy kettős sánccal körbevett, a Rika folyócska által táplált szigeten fekszik, amit az Erdődy család által kialakított park ölel körbe. A viszonylag nagykiterjedésű park a várkastélyhoz hasonlóan, meglehetősen elhanyagolt képet mutat.

Forrás:

Ðuro Szabo: Sredovječni gradovi u Hrvatskoj i Slavoniji, 1920. Zágráb. 

GPS: É 45° 40.302 (45.671692)
K 15° 38.821 (15.647009)

Megközelítése: Jasztrebarszkó települése legkönnyebben a magyarországi Letenye határátkelőhelyen keresztül közelíthető meg. A határ átlépése után, felhajtunk a Goričan - Zagreb autópályára, melyen egészen Zágrábig haladunk. Maradva a zágrábi autópályán, utunkat Karlovac (Károlyváros) irányába folytatjuk, hogy az autópályát a Jastrebarsko-i leágazásnál elhagyjuk. Eztán még kb. 5 km-t megyünk a helyi főúton, hogy beérjünk a városközpontba. Magát a kastélyt, egy kisebb, alig észrvehető, balra leágazó utcán át közzelíthetjük meg. A leágazó utcával szemben, egy dombon található a Szt. Miklós plébániatemplom. A kastély a városba vezető főutcánál jóval mélyebben, a Reka patak mesterséges szigetén található. A kastélyhoz vezető aszfaltos úton leparkolva, a kastély már szabadon körbejárható.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció