Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

CsákánydoroszlóMagyarországVas vármegyeVas történelmi vármegye - Sírdomb

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Csákánydoroszló (Magyarbüks), Sírdomb - Árpád-kori kisvár

A településtől kb. 4 kilométerre ÉNY-ra, a Várdombtól kb. 700 méterre K-re a Strém-patak irányába fekvő vizenyős területből enyhén kiemelkedő dombon találjuk az erődítést.

A kisméretű domb platója, melynek védett területe kb. 12 x 14 méter, napjainkban alig 60-70 cm-re emelkedik ki a környezetéből. A dombot övező belső árok 3-4 méter széles, mélysége pedig 40-50 cm. 2022 márciusában a Dénes József és Keserű László által végzett terepbejáráson, az optimális áttekinthetőségi viszonyoknak köszönhetően sikerült megállapítani egy második, külső övező árok jelenlétét. A megközelítően 10 méterrel kintebb futó külső árok 20-30 cm-es mélységével, 3-4 méteres szélességével szinte alig érzékelhető, de igazolható.
 
Egy külső védelmi elem Simon Zsolt helyi amatőr várkutató figyelmét is felkeltette, írt is róla 2020-ban megjelent munkájában. Azonban csak egy részletét érzékelte és írta le az általa megfigyelt terepjelenségnek. 2022 március végén történt bejárásán viszont ő is megbizonyosodott a körbefutó külső védelmi vonal létezéséről.
 
Ez alapvetően más besorolásba helyezi az eddig Sírdombnak (halomnak) tartott bizonytalan státuszú helyszínt. A kettős árok mindet kétséget kizáróan bizonyítja, hogy itt egy vár létével kell számolnunk.
 
A vizenyős, mocsaras területen lévő várhely központi dombján egy kisméretű torony állhatott, melynek védelmét a két árokgyűrű és az ingoványos környezet biztosította. Formai kialakítása a korai Árpád-kori várakéhoz hasonlatos, így nagy biztonsággal kijelenthető, hogy korábbi építésű, mit a tőle 700 méterre elhelyezkedő Várdombon lévő dombvidéki Árpád-kori kisvár. A két vár egymáshoz való viszonyát régészeti ásatással lehetne tisztázni.
 
Magyar Várarchívum Alapítvány - Terepi feljegyzés 2022-03-23
Dr. Dénes József - Keserű László

 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 59.679 (46.994644)
K 16° 28.322 (16.472036)

Információk: Csákánydoroszló településtől kb. 4 kilométerre ÉNY-ra, a Várdombtól kb. 700 méterre K-re, a Strém-patak irányába fekvő vizenyős területből igen enyhén kiemelkedő dombon találhatjuk meg az erődítést.
 
Csákánydoroszlótól északnyugatra, az erdőben levő határ közeli üdülőig műúton lehet autóval eljutni. Innen a zöld jelzésen kb. 600 m megtéve a második jobbra kezdődő nyiladékon kell további 200 m megtenni a vadász lesig. Innen jobbra (keletre) tartva kb. 100-120 métert haladva érjük el a várhelyet.
 
A vizenyős, mocsaras területen lévő várhely megközelítése időjárás függően problémás lehet. A helyszín felkeresését így lombmentes és főként száraz időszakokban javasoljuk!

 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció
Ajánlott látnivalók
Várhely
VárhelyVárhely
Szenkovics aga tornya
GospićSzenkovics aga tornya
Keresési előzmények
Csákánydoroszló - Sírdomb