Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

CsákánydoroszlóMagyarországVas vármegyeVas történelmi vármegye - Sírdomb

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Csákánydoroszló (Magyarbüks), Sírdomb - Árpád-kori kisvár

A településtől kb. 4 kilométerre ÉNY-ra, a Várdombtól kb. 700 méterre K-re a Strém-patak irányába fekvő vizenyős területből enyhén kiemelkedő dombon találjuk az erődítést.

A kisméretű domb platója, melynek védett területe kb. 12 x 14 méter, napjainkban alig 60-70 cm-re emelkedik ki a környezetéből. A dombot övező belső árok 3-4 méter széles, mélysége pedig 40-50 cm. 2022 márciusában a Dénes József és Keserű László által végzett terepbejáráson, az optimális áttekinthetőségi viszonyoknak köszönhetően sikerült megállapítani egy második, külső övező árok jelenlétét. A megközelítően 10 méterrel kintebb futó külső árok 20-30 cm-es mélységével, 3-4 méteres szélességével szinte alig érzékelhető, de igazolható.
 
Egy külső védelmi elem Simon Zsolt helyi amatőr várkutató figyelmét is felkeltette, írt is róla 2020-ban megjelent munkájában. Azonban csak egy részletét érzékelte és írta le az általa megfigyelt terepjelenségnek. 2022 március végén történt bejárásán viszont ő is megbizonyosodott a körbefutó külső védelmi vonal létezéséről.
 
Ez alapvetően más besorolásba helyezi az eddig Sírdombnak (halomnak) tartott bizonytalan státuszú helyszínt. A kettős árok mindet kétséget kizáróan bizonyítja, hogy itt egy vár létével kell számolnunk.
 
A vizenyős, mocsaras területen lévő várhely központi dombján egy kisméretű torony állhatott, melynek védelmét a két árokgyűrű és az ingoványos környezet biztosította. Formai kialakítása a korai Árpád-kori várakéhoz hasonlatos, így nagy biztonsággal kijelenthető, hogy korábbi építésű, mit a tőle 700 méterre elhelyezkedő Várdombon lévő dombvidéki Árpád-kori kisvár. A két vár egymáshoz való viszonyát régészeti ásatással lehetne tisztázni.
 
Magyar Várarchívum Alapítvány - Terepi feljegyzés 2022-03-23
Dr. Dénes József - Keserű László

 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 59.679 (46.994644)
K 16° 28.322 (16.472036)

Információk: Csákánydoroszló településtől kb. 4 kilométerre ÉNY-ra, a Várdombtól kb. 700 méterre K-re, a Strém-patak irányába fekvő vizenyős területből igen enyhén kiemelkedő dombon találhatjuk meg az erődítést.
 
Csákánydoroszlótól északnyugatra, az erdőben levő határ közeli üdülőig műúton lehet autóval eljutni. Innen a zöld jelzésen kb. 600 m megtéve a második jobbra kezdődő nyiladékon kell további 200 m megtenni a vadász lesig. Innen jobbra (keletre) tartva kb. 100-120 métert haladva érjük el a várhelyet.
 
A vizenyős, mocsaras területen lévő várhely megközelítése időjárás függően problémás lehet. A helyszín felkeresését így lombmentes és főként száraz időszakokban javasoljuk!

 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció