Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Ćajići, Csajicsi - ĆajićiBosznia-HercegovinaBoszniaBosznia történelmi vármegye - Gračanica kula

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Gracsanica tornyának történetéről semmit sem sikerült előtalálni, így csak feltételezhető, hogy Mutnica várának egyik előőrséül szolgált, de az is lehetséges, hogy a védelmi jelleggelű torony, egy helyi bég megerősített lakhelye volt. A helyiek szerint a torony alatt volt egy alagút is, mely a tornyot Kladusapécs (Pećigrad) várával kötötte össze. Tekintve a domborzati viszonyokat, ez természetesen csak legendának minősíthető. A valóságmagja talán egy valóban létező, de ma már nem megállapítható, földalatti folyosó lehetett, ami a tornyból, az alatta folyó Gracsanica patakhoz vezethetett. Talán így oldották meg a torony vízellátását, de menekülő útvonalként is szolgálhatott.

A torony elhelyezkedése, út menti helyzete, inkább egy vámhely létére utal, ami persze nem zárja ki azt, hogy a torony egyben a helyi bég lakása is volt.

A ma egy emelet magasságban álló torony déli és nyugati falában egy-egy keskeny lőrés figyelhető meg. A torony bejárata is nyugaton nyílott. Az északi és a keleti fal belső oldalában, egy-egy nagyobb méretű vakablak látható, melyek talán egy beépített szekrénynek adtak helyet. A torony eredeti magassága már nem határozható meg, se a torony lezárásának módja, így csak feltételezhető, hogy még legalább egy szintjének kellett lennie, amely védelmi célokat szolgálhatott.

A tornyot 2010. 04. 16-án bejárta, Keserű László, Szabó Tibor és Szatanek József.

/Szatanek József/

GPS: É 45° 1.821 (45.030346)
K 15° 52.526 (15.875433)

Ćajići települése legkönnyebben Cazinból érhető el. Cazinból északnak, Velika Kladuša irányába haladunk, kb. 4 km-t Ćoralići település felé, majd Alagići faluban balra Tržac irányába tartunk, de kb. 2 km után, Begova Kafana faluban északnak fordulunk s megyünk egyenesen Liskovac felé. Ezen az úton kb. 6 km után érjük el a főútra merőlegesen elhelyezkedő Ćajići falu közepét, ahol nekünk jobbra, majd kb. 200 méter után újra jobbra kell fordulnunk. A jó minőségű makadám úton felkapaszkodunk egy dombra, ahol egy öreg, romos ház található, s a házrom előtt balra egyenesen megyünk. Az út szépen bevisz két domb közé, majd egy tisztás nyílik, melynek bal oldalán, az úttól kb. 30 méterrel, egy lankás domb aljában, már meg is találhatjuk Gracsanica tornyát

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció