Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Vrebački Pavlovac - PavlovacHorvátországHorvát-SzlavónországLika-Korbava történelmi vármegye - Kulina

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Pavlovac környékén is csak várak nyomai vannak – az egyik a Zorojev család háza fölött (Zorojeva kuća), a másik némileg távolabb a Supljacsnak nevezett magaslaton állt (Šupljača) . Glavinić az alábbi észrevételeket tette 1696-ban: „castellum Paulovac in gratioso colle; muri ad huc assurgunt et iniuriis temporum sine tecto semper expositi” (kb.

Paulovac castelluma egy kellemes dombon (áll), hozzá falak emelkednek és a könyörtelen időnek mindig tető nélkül (volt) kitéve).

19. Pavlovac Vrebački - Kulina)

A Kulina névvel jelzett lelőhely (600 m tszfm), Pavlovac faluban, Vrebac közelében a Jadova patak jobb partján található. A várral kapcsolatban Fras megemlíti, hogy Pavlovac faluban két várhely is volt, melyeket a helyiek Šupljara-nak és Zorojeva glavica-nak (itt valószínűleg a középkori Pavlovac temploma állhatott) neveznek. Mára a hegytetőn, a vár kerek tornyának, nagyrészt földdel takart alapjai maradtak fenn, valamiféle földhalmot képezve. Fal palást csak északon látszódik ott, ahol a terep némileg alacsonyabb. Az egykori várplatót övező falból, a keleti oldalon maradt fenn egy nagyobb darab, de az is csak azért, mert a helyi lakosok részben kiásták, hogy köveiből, szárazon rakott kerítésfalat készítsenek. A törökkor előtti írásos forrásokban, a várat nem említik, egyedül az 1577-es összeírásban találkozhatunk vele, de csak úgy, mint a Vrebac-ként megemlített két vár egyike.

A vár mai állapota:

A vár területét 2011. 04. 04-én, Keserű László és Szabó Tibor társaságában látogattuk meg. Az alig 20 méter magas, sziklatömbön elhelyezkedő egykori várból mára nem sok maradt. A szikla tetejének egészét, egy kb. 5 méter külső átmérőjű, kerek torony foglalta el. A torony platójától kb. 5 méterrel lejjebb, a szikla déli és keleti oldalán, egy félköríves fallal övezett alsóvár volt a fal belső oldalának támaszkodó épületsorral. A vár kapuja is itt lehetett, miután ez az oldal volt a legkönnyebben megközelíthető. Az épületsort válaszfalakkal tagolták több helyiségre. A helyiségek rendeltetése ásatások nélkül jelenleg nem megállapítható. A torony az alapokig eltűnt, s csak a terepalakulatok alapján sejthető a léte. Ez alapján, a tornyot magára az élő sziklára alapozták úgy, hogy a sziklacsúcs hasadékait is kifalazták. Az alsóvár falai kívülről majd 2 méter magasak, de belülről csak 0,5 méteresek. A külsővár nyugati lezárásától egy újonnan épített, szárazon rakott kőfal indul, ami egy viszonylag nagy területet fog körbe. Szinte biztos, hogy ez egy jelenkori birkakarám kerítése, ám a terepadottságok alapján, a vár működésének idején is lehetett itt egy palánk.

/Szatanek József/

Forrás:

Gj. Szabo 1920. Sredovječni gradovi… (Zagreb, 206. oldal)
Krešimir Matijević: Naseljenje Like-Tekst

GPS: É 44° 30.854 (44.514240)
K 15° 32.095 (15.534921)

Pavlovac Vrebački települését a Gospić - Gračac közti főútról, Bilajnál keletre fordulva érhetjük el a legkönnyebben. Bilaj után át menni az autópályán, majd Barlet faluba érünk, ahol jobbra Gornja Ploča irányába kell mennünk. A Kulina nevű várhely Pavlovac település pár házból álló közepe tájékán, az út északi oldalán (Gospić felől balra) található. Noha nincs ház a közelében, azért ha egy arrajáró embert találunk, szóljunk neki, hogy a vár romjait kívánjuk megnézni, mert a környék meglehetősen néptelen és az emberek a háború után még mindig bizalmatlanok.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció