Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Árkos , Sepsiárkos - ArcuşRomániaErdély és PartiumHáromszék történelmi vármegye - Várhegy

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Árkos (Sepsiárkos) község a Baróti- (Hermányi-) hegység keleti oldalában, az Árkos-patak mellett fekszik. A Súgó- és az Égevesze-patakok találkozása fölé délnyugatról emelkedő Várhegy a falu központjától 3,6 km-re magasodik. Megközelítése azonban nem innen, hanem inkább Sugásfürdő felöl javasolható, ahonnan a vár északkeleti irányban mintegy 2 km távolságban helyezkedik el. Megközelítését nehezíti egy szögesdróttal kerített, mára elhagyott katonai terület, amely a vár közelében, attól nyugatra húzódik.

A várról okleveles adatot nem ismerünk. A hegynyúlványt a déli és a délnyugati oldalon 10 méter széles és 2 -2,5 méter mély árok választja le a fennsíktól. Az ároknak a vár felőli oldalán kb. 1-1,5 méter magas mesterséges sánc emelkedik, amelyet először Orbán Balázs, majd 1947-ben Székely Zoltán is kutatóárokkal vágott át. Mindketten csupán földbe rakott, habarcs nélküli szikladarabokat találtak. Helyszíni kutatásaikat követően Orbán Balázs és Székely Zoltán is úgy vélekedett, hogy a vár ”alkalmi védekezésre szolgált s a középkorban készítették a falu lakói.”

A vár védett területe 65 x 74 méter, amelyet a déli és a nyugati oldalon az említett árok véd. A keleti és a délkeleti oldalon a meredek hegyoldal miatt árok nem készült. Az északi és az északkeleti oldalon viszont sekély árok maradványa észlelhető. A vár belső része halomszerűen emelkedik környezete fölé. Épületnyomok nem látszanak rajta, területén mindössze egy jókora méretű kincskereső gödör figyelhető meg.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 89-90.

 

GPS: É 45° 54.643 (45.910721)
K 25° 43.837 (25.730612)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció