Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Sarmizegetusa Regia - Sarmizegetusa RegiaRomániaErdély és PartiumHunyad történelmi vármegye - Sarmizegetusa Regia

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Kr. e. 2. századtól a Kr u. 1. századig létezett dák királyság központi területének fővárosa volt Sarmizegetusa Regia. A várfallal körülvett erődített terület közvetlen közelében feltárták a dák szentélykerületet is.

Sarmizegetusa Regia nem tévesztendő össze a tőle nyugatra eső m: Várhely, r: Sarmizegetusa nevű településen található római romvárossal, amely Ulpia Traiana néven volt a 106 és 271 között létezett Dacia provincia fővárosa.

Sarmizegetusa Regiát azért vettük fel a bemutatott erősségek közé, mert kiváló analógiát szolgáltat az Erdélyben sok helyen megtalálható dák-kori, később újra hasznosított várak vizsgálatához.

Link: Karczag Ákos-Szabó Tibor: A Kudzsiri-havasok dák várai

 

 

 

 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 45° 37.351 (45.622524)
K 23° 18.609 (23.310158)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció