Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

PerőcsényMagyarországPest megyeHont vármegye - Salgóvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

A várat valószínű a Hont-Pázmán nemzetségből származó Salgó építette, aki a község első birtokosa volt. Perőcsény község nevével 1324-ben találkozunk először " Prenchen" alakban, amikor Harsondorfi Ölveg birtoka, majd 1342-ben Litva vár tartozékaként említik, míg 1366-ban Hont és Nógrád vármegyék közgyűlésén Ostyán Pető és Miklós esküvel nyert olyan bizonyítványt mutattak fel, amely szerint Baka és Salgó birtokokat apjuktól örökölték.

Salgó várát első ízben 1386-ban említik mint királyi birtokot, majd 1394-ben, amikor Széchenyi Kónyafi, Simon halála után a várat fia, Salgai Miklós örökölte, akit 1419-ben említenek uraként. Salgai Miklós azonban hamispénzverés miatt hűtlenségbe esett, ezért birtokait elvették, Salgó várát pedig lerombolták. Amikor 1437-ben az uradalmat Lévai Cseh Péter zálogba megszerezte, a várat már nem említik. 1504-ben mint lerombolt várat említik.

GPS: É 47° 57.591 (47.959850)
K 18° 52.727 (18.878782)

INFORMÁCIÓK: Perőcsén déli végétől jelzett turistaúton, kb 1.5 órás, helyenként nehéz túrával juthatunk el a romokhoz.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció