Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

SióagárdMagyarországTolna vármegyeTolna történelmi vármegye - Janyavár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

A községtől északra mintegy 6 km-re a Sárvíz mellett egy kisebb domb tetején Anyavár, vagy másként Sártornya csekély maradványa található. Alaprajzi elrendezése nem állapítható meg, csupán a várárok és a védművek nyomai ismerhetők fel.

A vár keletkezésének körülményeiről, építésének idejéről nincsenek adataink.

A helység nevével első ízben Szent László királynak 1093-ban kelt oklevelében találkozunk ,,villa Anya" néven, amikor a tihanyi apátságot e birtokban megerősíti. Nevét ma Janyapuszta őrzi.

A XIV.század végén a Bodó-család birtoka volt. Gergely és Gáspár jelentékenyen növelték az uradalom területét.

Feltehetően a várat is ők építették, amely talán csak egy várszerűen megerősített udvarház, vagy kastély lehetett.

Okleveles említése 1510-ben történik, amikor II. Ulászló király a várat új adományként Bodó Ferencnek adja. A török 1543-ban foglalta el és az ez évi zsoldlajstrom szerint mindössze 20 főnyi őrsége volt. A XVII. században ,,castrum Anya" néven a Bosnyák család birtoka volt, még 1775-ben is e néven szerepelt.

GPS: É 46° 26.006 (46.433434)
K 18° 39.463 (18.657717)

A vár csekély maradványait érdemes északról, Medina község felől megközelíteni a mellékelt térkép segítségével. Száraz időben autóval is lehet menni, vagy gyalog kb 40 perc könnyű túra a Sió árterében.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció