Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

SomogyvárMagyarországSomogy vármegyeSomogy történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Archívum
  • Mellékletek
  • Térkép
  • Szállás

A honfoglalás során e vidéket a Lád nemzetség szállta meg. E nemből származó Tar Zerind fia Koppány vezérnek lett a székhelye, aki itt várat is épített.(Más szerzők szerint Koppány vezér székhelye nem itt, hanem a mai Törökkoppány közelében lehetett). A vár az egykori monostorral a község feletti dombon állt. Az utóbbit feltárták és a romokat konzerválták.

Koppány - aki az ősi hagyományokhoz ragaszkodó magyarok egyik vezére volt - I. István király elleni csatában Veszprém mellett döntő vereséget szenvedett, maga is fogságba esett és kivégezték. Az elfoglalt Somogyvár királyi vár lett, 1163-tól gyakran szerepelt okleveleinkben. A XIII. század végén Henrik fia Miklós foglalta el, kitől rövid idő után III. András szerezte vissza. Várnagyát Panchik fia Bodon mestert 1317-ben és Miklós mestert 1331-ben említik.

Zsigmond király 1410-ben mint királyi várost adományozta Marczali Miklósnak és Dénesnek. Ez időben tehát a vár romos lehetett, melyet a Marczaliak sem építettek újjá, és ezután sem szerepel okleveleinkben. Az 1474-ben kötött örökösödési szerződés alapján a Báthoriakat iktatták be Somogyvár és tartozékainak birtokába, melyre 1495-ben királyi adományt is kaptak.

A törökök hódoltsági területe volt, kiknek uralma után, 1677-ben Széchenyi György kalocsai érsek nyerte adományul a királytól. E család birtoka maradt az ezt követő időkben is./Kiss G./

A Kupahegy teljes feltárása során előkerült leletekből kiderült, hogy az 1091-ben felszentelt monostor valószínűleg csak a XII. században kapott kőfal kerítést. A XI. századi rétegek alatt közvetlenül a bronzkori réteget találták, tehát Koppány vezér vára itt nem lehetett. /Bóna/

 

Forrás:

Bakay Kornél: Szent László somogyvári apátsága és a somogyi ispáni vár (Műemlékvédelem, 1992/2) IV.71.8
Bakay Kornél: Elégett palánk nyomai a somogyvári várfalak mentén (Soproni Szemle, 42/1988)HA VI 1.302
Nováki Gyula: Hozzászólás Bakay Kornél "Elégett palánk nyomai a somogyvári várfalak mentén" c. előadásához (Soproni Szemle 42/1988) VI.HA 1.30

GPS: É 46° 35.665 (46.594418)
K 17° 38.280 (17.638000)

INFORMÁCIÓK:A somogyvári nemzeti emlékhely autóval megközelíthető és belépődíj fizetése mellett látogatható.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció