Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

SóskútMagyarországPest vármegyePest-Pilis-Solt-Kiskun történelmi vármegye - Kálvária-hegy

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Sóskút – Kálvária-hegy 

Lelőhely-azonosító: 11445

A lelőhely megjelölése: vatyai kultúra telepe, mészbetétes kultúra telepe

A lelőhely leírása: A falu északi végén emelkedő 173 méter magas hegyet keletről és északról meredek, sziklás lejtő határolja, déli és nyugati oldala enyhébben lejt. Marosi Arnold a két világháború közt árkokat ásott a hegy tetején és őskori (azóta eltűnt) cserepeket gyűjtött. A földvár pontos leírását Nováki Gyula készítette el. e szerint a megerősített rész a hegy tetejét foglalja el, legnagyobb hossza 97 méter, szélessége 44 méter. Az északkeleti oldalon ehhez egy 35 méter hosszú, 12 méter széles, 2 méterrel alacsonyabban fekvő terasz csatlakozik. Sáncot csak a lankásabb oldal felől készítettek, külső oldalának magassága 1-2,5 méter közt váltakozik, belső oldala egybeolvad a felszínnel. A sáncot csaknem teljes egészében feldúlta egy zegzugos második világháborús lövészárok, mely szélessége 3-4 méter, mélysége jelenleg kb. 0,5-1 méter (1974-ben még 1,5 méter).

A Kálvária-hegy tetején a második világháborús lövészárok kidobott földjéből 1974-ben Kővári Klára és Tettemanti Sarolta régészek csak kis kerámiatöredékeket találtak, melyek többségükben a vatyai kultúrához tartoztak. Egy általuk gyűjtött bögre töredéke a dunántúli mészbetétes kultúra északi csoportjához volt sorolható. A Benta-völgy bronzkorát kutató projekten belül 2002. április 22-én Czajlik Zoltán készített a lelőhelyről légifotót, majd Miklós Zsuzsa fényképezte 2009-ben szintén a levegőből. 2005-ben Jankovich-Bésán Dénes és Nagy Levente, 2006-ban pedig Vicze Magdolna végzett itt helyszíni szemlét. 2006-ban Fűköh Dániel ásatást végzett a lelőhelyen. 

Forrás: Sóskút község örökségvédelmi hatástanulmány régészeti szakterületi munkarész 2018, Készítette: Batizi Zoltán régész , https://www.soskut.hu/?module=news&action=getfile&fid=123101

GPS: É 47° 24.783 (47.413048)
K 18° 49.614 (18.826908)

Információk: a Kálvária-hegy a település északi részén kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció