Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

SzilvásváradMagyarországHeves megyeBorsod vármegye - Éleskővár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

A várat feltehetően a vidéket birtokló Miskolcz nemzetség építette. Fügedi Erik szerint az építő a Miskolcz nembeli Panyit szörényi bán (1256-73), vagy fiai lehettek. Első említése I. Lajos királynak 1360-ban Visegrádon kelt oklevelében történik, amely megerősítette Szécsi Dénes fiai osztályát. Eszerint Balázs, I. Lajos király testőre, és Tamás Balogvárát Szécs birtokkal, Miklós horvát és dalmát bán pedig Éleskő várát, Miskolc városát kapta meg más helységekkel együtt. Nem sokkal később 1364-december 25.-én Csepelen kelt oklevél szerint Szécsi Miklós Miskolc birtokot és az ekkor már romos állapotban lévő várát Lindva vár és tartozékaiért I. Lajos királlyal elcserélte. Az ezzel kapcsolatos bizonyságlevelet az esztergomi káptalan 1366. január 13-án adta ki. E királyi birtokot aztán a diósgyőri várhoz csatolták. Királyi kézben volt 1438-ig, amikor Alber a Pálóczi családnak adományozta, majd később a Perényieké lett. A várnak hadi jelentősége nem volt, történelmünkben sem játszott szerepet.

A helység neve az 1332-37-évi pápai tizedjegyzékben "Warad, Waradna", okleveleinkben 1383-ban "Sylvasvarad, Zilvaswarad"alakban fordul elő, előbb, mint Éleskő vár, majd később Szilvás néven a XV. századtól Dédesvár tartozékaként.

GPS: É 48° 5.087 (48.084782)
K 20° 25.058 (20.417633)

INFORMÁCIÓK: Szilvásvárad felől, úthasználati díj fizetése mellett, erdőgazdasági úton megközelíthető. Az útnak a várhoz legközelebbi pontjától kb 30 perces közepesen nehéz túrával lehet eljutni a romokhoz jelzetlen ösvényen.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció