Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Fertőmeggyes - Mörbisch am SeeAusztriaBurgenlandSopron történelmi vármegye - Macskakő

  • Történelem
  • Térkép

A helység előszőr egy IV. Béla által 1244-ben kiadott oklevélben szerepel, mint Possessio Megyes. Ebből származik Moór Elemér szerint a német Mörbisch elnevezés (Megyes, Medves, Metwisch, Merwisch, Mörbisch). 1300-ban Mayádi Miklós bán fiai László és János egymás között felosztják a birtokot. Lászlónak jut Meggyes, Zaszlop és Szent György. 1326-ban Károly Róbert udvari festője, Hertul kapta meg a meggyesi birtokot. 1385-ben Mária királynő Sopron városának adományozta a falut. 1598-ban a meggyesi jobbágyok fellázadnak Sopron ellen, hangoztatva, hogy a város felsőbbségének nincs jogi alapja. A vitát erőszakkal döntötték el és a lázadásért magas birsággal büntették a falut. 1713-ban nemcsak Meggyes, de a többi hat jobbágyfalu is fellázadt Sopron ellen. A résztvevőket 100 forint pénzbírsággal sújtották.


/Juhász László: Burgenland, Várvidék (Lakitelek, 1999)/

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció