Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

PölöskeMagyarországZala vármegyeZala történelmi vármegye - Ördögvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Pölöske, Ördögvár

1242-ben másfél éves pusztítás után Magyarország megszabadult a tatár hódoltság közvetlen veszélyétől. Az iszonyatos vihar elvonult, de az elpusztított föld népe tovább rettegett: mikor térnek vissza újból a barbár hódítók.

IV. Béla a tatárok távozása után hazatért az országba. Legsürgősebb feladata az újjáépítés megszervezése volt. Hatalmas erőfeszítéseket tett az ország védelmének megerősítésére is, ezért erős kővárakat építtetett, és várépítésre serkentette a nagybirtokosokat is. Sok-sok kővár épült ebben az időben Magyarországon.

Ezek után konkrétan be tudjuk határolni a Pölöskei vár építésének idejét, amely egy szilárd, kőtégla vár volt, mocsárral, vizesárkokkal körülvéve. A pölöskei vár párhuzamosan épült a következő várakkal együtt: Tátika, Szigliget, Gyulafehérvár, Sólyomkő, Szentgyörgy, Körmend, Siklós, Várpalota, Csesznek, Ugod.

A vár építése 1242-1272 között volt, a várat a Hahót nemzetség építtette, ekkor még Piliskének hívták a települést.

1272-ben a Hahót nembeli Arnold az ellenség kezére játszotta át a várat. Így került a vár az Eördögh, vagy Ördögh család kezére, elnevezését erről a családról kapta. A család korábban nem tartozott a fémjelzett, nemes családok közé, de hűségükkel kiérdemelték, hogy birtokokat kapjanak. A várat 1637-ig az Ördögh család birtokolta. Ekkor Nádasdy Ferenc kapta meg, tőle a Wesselényi összeesküvésben való részvétel miatt a király elvette, és 1677-ben eladta Széchenyi György kalocsai érseknek, testvérének és örököseinek.

A vár a végvári harcok fontos színhelye volt. 1664-ben a törökök több sikertelen ostrom után elfoglalták és felgyújtották. A hamarosan visszafoglalt várat helyreállították, majd 1702-ben I. Lipót parancsára lerombolták.

1932-ben, karácsonykor falubeli fiatalok próbáltak behatolni a várba vezető alagútba. ÉK-i oldalon ugyanis egy nagy vasajtó vezetett be a pincébe. Nem sokáig tudtak haladni, mert a gyertyák a mérges rossz gázos levegőben elaludtak.

Ma a Pölöskei vár maradványai felett bozótos erdő nő. Már csak a falu lakói mesélnek róla a fiataloknak és az idelátogatóknak.

https://poloske.hu/hu/latnivalok1/ordogvar/

GPS: É 46° 45.544 (46.759064)
K 16° 55.983 (16.933058)

Információk: Pölöskétől keletre földúton megközelíthető.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció