Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

SzőlősgyörökMagyarországSomogy vármegyeSomogy történelmi vármegye - Kopasz-berek

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Videók
  • Térkép
  • Szállás

A vár maradványait Nováki Gyula 1958-ban Koltay Péter (Szőlősgyörök) kalauzolása mellett járta be első ízben és vázlatosan felmérte. Szőlősgyörök község É-i végétől E-ra 800 méterre, Szőlőskislak felé vezető országúttól K-re 200 méterre van a vár maradványa.422 A vár D-i árka egy vonalban van az alacsony dombhát K-i aljában lévő halastó E-i duzzasztógátjával. A vár területét nehéz meghatározni. Alacsony, lapos domb, relatív magassága 2 m körüli. D irányából sánc és árok védte egyenes vonalban, hossza kb. 43 m. Mindkét vége elmosódott. A sánc belső magassága 0,5 m körüli, az árok szélessége 8 m, mélysége 1-1,5 m. Régebben kocsiút vezetett rajta végig, ezt nem használják, bebokrosodott. A vár K-i oldalán, az előbb leírt sánchoz derékszögben csatlakozva, igen alacsony, alig 20-30 cm magas sáncféle húzódik E irányába, ugyancsak 43 m hosszan, szélessége 1-1,5 m körüli. A vár többi oldalán mesterséges erődítésnek nincs nyoma a felszínen. A D-i sánc és árok vonalától kissé beljebb, 12 méterre határozott perem indul, mely a Ny-i oldalra átkanyarodik, majd az E-i oldalon csatlakozik a K-i oldal alacsony sáncának végéhez. A vár E-i, ÉNy-i oldala alatt mély árok húzódik, de ez újkori vízlevezető árok. Valószínű, hogy ugyanitt várárok volt eredetileg. Még egy külső védővonalnak tűnő vonulatot kell megemlíteni. A K-i alacsony sáncfélétől tovább K-re 30 méterre, vele párhuzamosan egy ugyanolyan, alacsony sáncféle vonul, mindkét vége elmosódott. É-i vége nyilván a nagy árokhoz csatiakozott, de az új árok ezt a részt megváltoztatta. D-i vége kissé a D-i sánc felé kanyarodik, de attól még távol megszűnik E külső várrész területének D-i lezárását közelebbről nem ismerjük A belső vár közepén bolygatási gödrök látszanak, a felszínen sok téglatöredék hever, ugyanígy a külső várrészben is. Teljes területe 110x50 m, 0,47 ha. A belső várrész 35x36 m, 0,12 ha. Történeti adatot nem ismerünk, a helyi hagyomány szerint török vár volt. Jellege alapján késő középkori.

Magyar Kálmán-Nováki Gyula: Somogy megye várai a középkortól a kuruc korig 2005.

(Fidrich Tibor)

 

GPS: É 46° 43.461 (46.724342)
K 17° 40.391 (17.673185)

Szőlősgyörök község É-i végétől E-ra 800 méterre, Szőlőskislak felé vezető országúttól K-re 200 méterre van a vár maradványa. (Magyar-Nováki: Somogy megye várai a középkortól a kuruc korig 2005) Megjegyzés: Kora tavaszi időszakban a talajvíz miatt az odavezető ösvény járhatatlan, ekkor töltés előtt a délre fekvő kiserdő irányába kerüljünk, és a szántóföld felől közelítsük meg a helyszínt.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció