Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Diód - StremţRomániaErdély és PartiumAlsó-Fehér történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Az Érchegység Aranyosmelléki hegysorához tartozó Torockó-hegység DK-i részéhez csatlakozó Hegyalja dombvidék É-i részében a Gyógyi-patak mellett fekszik Diód (Strem�) község.

Várának romját a település belterületén, az ott elterülő tó melletti kisebb kiemelkedésen kereshetjük fel. Feltehetően Hunyadi János építtette 1445 táján. A vár neve írott formában azonban csak 1460-ban jelent meg, amikor is Szilágyi Mihály erdélyi kormányzó innen adta ki egyik oklevelét. II. Ulászló idején adományként a havasalföldi vajda birtokába került, majd 1538-ban a Balassa család kezébe ment át, de Balassa Imre a Szapolyaival szembeni pártütésével elveszítette Diódot és menekülnie kellett. 1550-ben Izabella királyné húzódott falai közé Martinuzzi elől. Később, egészen 1562-ig ismét a Balassák birtoka volt, ekkor a Ferdinánd pártjára állt Balassa Menyhérttől - annak hűtlensége miatt - János Zsigmond vezérei által elvette, majd az erősséget lerontatta.

Dombra telepített, kb. 58 x 40 m-es, négyszög alaprajzú várából a mai napig több méter magasságban állnak a belső tornyokkal erősített U alakú falak. Az U nyitott részén (az északnyugati szakaszon) egykor a kaputornyos bejárat helyezkedett el, de ez az oldal mára elpusztult. A vár délkeleti oldalán elhagyatott kis kápolna húzza meg magát, festett kazettás mennyezetének feliratos tábláján 1779-es évszám szerepel. A várdombot hajdanán a közeli Gyógy patakból feltöltött vizesárok övezte, ennek nyomai jól kivehetők.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 162.


GPS: É 46° 13.446 (46.224106)
K 23° 38.367 (23.639446)

A várat a község északnyugati szélén, a lakott terület határán, a Diód-patak partján , egy kis mesterséges tó tőszomszédságában találjuk. A vár területére a szomszédos telken át lehet bejutni, a tulajdonos engedélyével.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció