Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Höltövény - Heldsdorf - HălchiuRomániaErdély és PartiumBrassó vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Brassótól É-ra, a Barcaság síkságának É-i felében, a DNy-ról érkező Újárok (Neugraben, Grosse Bach) patak mellett fekszik Höltövény (Heldsdorf, Hălchiu) község. Valaha erős és rendkívül látványos erődtemplom őrizte a települést, ebből azonban sajnos mára alig maradt valami.

Szent Andrásnak szentelt román stílusú templomának építését egyesek a XIII. századra, mások a XIV. század első felére teszik. Az eredeti templomból megmaradt a gazdagon tagolt nyugati kapu, a toronnyal. A kaput négy oszlopsor ívei tagolják fantasztikus figurákkal.

A XV. században, pontosabban 1452-től gótikus csarnoktemplommá építik át. Már 1400-tól készülhettek a munkálatokra, mert 1400. okt. 29-én búcsúengedélyt is szereztek a templom javára. A torony alatti templombejáró gótikus.

1498-ban falfestményekkel ékesítették, amelyekből főképp a szentély őrzött meg töredékeket. A sekrestye feletti mészréteg eltávolításakor a keresztrefeszítés jelenetének ábrázolása tűnt elő. Az 1802. évi földrengéskor a hajó boltozata beszakadt a tetővel együtt és oldalfala jobb oldalt bedőlt. 1804–1807 között hozták rendbe. A szentélyt és berendezését megmentették. 

A szentély monumentális szárnyasoltára reneszánsz kori. 1520–1530 között készült. A szárnyakon Jézus szenvedéstörténetét festették meg. Középen Jézus életnagyságú szobra állt, kétoldalt a négy evangélista faragott szobra. A többi táblák Péter, Pál és Jakab vértanúságát ábrázolták. A szobrok és a keresztrefeszítés képe későbbiek, állítólag az eredeti szobrokat 1586-ban néhány képpel együtt moldvai betörők ellopták. 

A templom harangja is középkori, 1434-ben öntötték. 

A templomot 1547-ben épített kettős várfallal erődítették, két új toronnyal; a régi tornyot is megerősítették, mivel azt az 1533. évi földrengés megrongálta. A valamivel később épített külső négyszögletes fal sarkain még négy tornyot emeltek. Orbán Balázs 1873-ban így ír róla: “Az egyházat 6 négyeg toronnyal ellátott, kettős falu templomvár környezi, melynek sánczaiba az Ujárok vize bevihető lévén, a maga idejében igen erős védhely lehetett. 1599-ben ellent is állott Mihály vajda hadseregének, mely a falu feldúlása után hatszor tett sikertelenül rohamot e templomvárra, mikor a megérkezett vajda elrendelte onnan. 1708-ban is volt itt csata, mert a kellő elővigyázattal nem levő Pekri ezredét a brassai parancsnok Wallenstein éj idején meglepvén, abból többeket el- és foglyul ejtett”. 

Sajnos a várfalakat egy torony kivételével 1894–1895-ben lebontották és anyagát más építkezésekre használták fel.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 659-660.


GPS: É 45° 45.708 (45.761806)
K 25° 32.717 (25.545275)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció