Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Krizba - Krissbach - CrizbavRomániaErdély és PartiumBrassó történelmi vármegye - Höltövény vára, Hălchiu, Heldenburg

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Brassótól kb. 30 km-re É-ra, a Persányi-hegység K-i szélén fekszik Krizba (Crizbav) falu. A település ÉNy-i határában, egy órányi járásra, az 1002 m magas Várhegy sziklatetején találjuk Höltövény várának romját.

A nyugati oldalon lévő Bálványos-tetővel egy sziklagerinc köti össze, melyet valaha egy 3-4 m mélységű árokkal szeltek át. A Várhegy DK-i szögletén áll egy kb. 1 m széles alapfalmaradvány, valamint a bejárattal szembeni oldalon egy nagyméretű torony romja. A torony még a 17. század végén is ép volt, 1799-ben azonban keleti oldala és a déli oldal egy része leomlott. Most csak az É-i és a Ny-i oldala áll 5-6 m magasságban, de ennél lényegesen magasabb lehetett. Alapterülete megközelítően 15 x 10 m.

Höltövény erődítménye valószínűleg egyike azon öt várnak, melyet a II. Endre által 1211-ben a Barcaságba behívott német keresztes lovagok építettek. Első ízben 1335-ben fordul elő okleveleinkben „castrum Heltheuin” alakban, amikor Wass Miklós és rokonsága teljesített itt szolgálatot a királynak. E rokonság tagja volt Veres Péter fia Tamás is, akit I. Lajos király 1344-ben kelt oklevele említ, mint Höltövény várának várnagyát. Az 1458. január 16-i oklevélben Kazimiri Masa Mihály székely alispán a höltövényi várnagy. 1459-ben Lábatlani János székely és temesi ispán ad utasításokat Höltövény és más várak várnagyainak. Ez időben királyi vár, és Mátyás király e várnak, valamint más közeli erősségek katonaságának élelmezésére a brassóiak censusából (vagyonából) 100 aranyforintot adományozott.

Höltövény vára egy 1462-es olkevélben is szerepel, utoljára pedig 1477-ben említik, ekkor még mindig a fiscus kezén van. Ismeretlen időben pusztult el.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 275-276.

 

GPS: É 45° 51.422 (45.857025)
K 25° 26.909 (25.448479)

Brassótól kb. 30 km-re É-ra, a Persányi-hegység K-i szélén fekszik Krizba (Crizbav) falu. A település ÉNy-i határában, egy órányi járásra, az 1002 m magas Várhegy sziklatetején találjuk Höltövény várának romját.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció