Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Barót - BaraoltRomániaErdély és PartiumHáromszék történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Térkép
  • Szállás

Barót (Baraolt), a hajdani Miklósvárszék egyetlen mezővárosa, az okleveles források szerint Háromszék legkorábbi helységei közé tartozott. 1224-ben a székely szállásterület határaként említik. Később, az 1332–1334-es pápai tizedjegyzékben a dézsmát fizető helységek névsorában is szerepel, tehát egyike Háromszék korai egyházas falvainak. Román-kori templomáról ez idáig semmilyen tárgyi bizonyíték nem került elő. Későbbi, középkori eredetű templomáról feljegyzés szól az 1564. és az 1691-es esztendőkből. A régi templomot 1760-ban lebontották, ekkor épült fel a ma is épségben álló, tágas, szentélyében sokszög záródású barokk épület. Fából faragott, nagy méretű, barokk oszlopos, háromrészes nagy oltárképét, két kisebb társával együtt a brassói Gabel János faragómester készítette el. A szentély oltárképei Sebestyén József alkotásai. A templom körüli munkálatok 1783-ban fejeződtek be.

A templom épülete körül ma aránylag szűk udvart közrefogó várfal emelkedik. Ovális alaprajz szerint megépített terméskő falának egyetlen tornya a déli oldalon nyíló bejárat fölött áll. A torony alsó része korai formáját őrzi. Felső szintje, a barokk hagymakupolával, már utólagos ráépítés. A torony az 1802-es földrengéskor megrongálódott, helyreállítása évtizedekig elhúzódott.

A középkori templom védelmére felhúzott erős várfalat az idők során visszabontották. Később külső oldalát sűrű támpillérekkel erősítették meg.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 572.


GPS: É 46° 4.529 (46.075481)
K 25° 35.936 (25.598934)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció