Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

CsabdiMagyarországFejér megyeFejér vármegye - Vasztilvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Csabditól 5 km-re található Vasztély-puszta, melynek eredeti neve "Básztély", vagy ahogy okleveleink nevezik, "Bozteh" mint a Básztély család birtoka. A család első ismert ősét Rénoldot 1240-ben "Boztyh" falubeliek említik.

Ennek egyik fia szintén Rénold, V. István király főasztalnoka, 1270 után szolgagyőri főispán, 1289-1290-ben az ország nádora, 1271-ben kapta meg királyi adományként e birtokot. Miután Rénold francia származásu lehet - Fonód Gyula szerint - az itt épült lakótornyáról /a francia 'Bastille') nevezhették el a települést.

A lakótorony, a mai ún. toronyház az itt emelkedő 220 m magas Várdomb oldalában épült. Alaprajzi elrendezése feltárás nélkül nem állapítható meg. A még megmaradt alapfalakat a föld betemette.

Amikor II. Rénold fiai, Salamon, Dénes és László fia Péter kapták a többi között Rozgony falut is , aki e faluról felvette a Rozgonyi előnevet, s lett alapítója a híres Rozgonyi családnak.

A Básztély család Csabdival együtt évszázadokon át birtokában tartotta itteni uradalmát, sőt női ágon még a XVIII. század közepén is szerepelnek.

A torony, vagy ahogy később nevezték: Vasztil-vár, pusztulásának körülményeit nem ismerjük, történelmünkben sem játszott szerepet.

Forrás:

Kulcsár Mihály-Terei György: Csabdi-Vasztélypuszta Várdomb

Terei György: XII-XIV. századi várak Fejér megyében

 

 

GPS: É 47° 33.115 (47.551918)
K 18° 35.465 (18.591084)

Csabdihoz tartozó Vasztély(puszta) közelében levõ várdomb északnyugati nyúlványán találhatóak a csekély maradványok, ahol ásatások nyomai is láthatóak. Bár a Vasztilvár a közúttól néhány száz méterre fekszik, ösvények hiányában a sűrű bozótos területen nem könnyű megtalálni.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció