Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

ÓpusztaszerMagyarországCsongrád megyeCsongrád vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Ond vezér leszármazottainak asztala körül a hősi énekekben őrződött meg a honfoglaló elődök tetteinek emléke, hiszen Szer az Árpád korban a magát Ond és Etele leszármazottainak valló Bor és Kalán nemzetség központja volt. Ők építhették, talán már István korában az első templomot, melyet évszázadok során többszörösen átépítettek, bővítettek. Az egykori magas parton hosszan húzódott el az Árpád-kori falu, majd a középkori mezőváros, melyet a nép emlékezete napjainkig „Nagyszörváros” –ként tart számon. A mezőváros temploma a kolostortól több mint 1000m távolságra van, mely utal a nagy kiterjedésű több utcás településre.

Okleveleink 1233-ban említik először Szer monostorát, melynek a királyi sójövedelemből II. Endre király egy egész vagyont, évi 1000 kősót ajándékozott. Ez az időszak a kolostor fénykora. A századfordulón 1200 körül, kegyura Kalán pécsi püspök, majd esztergomi érsek építtethette. Ez már a 3. templomtípus itt. Külső megjelenése a ma is álló jáki vagy ócsai templomra emlékeztet. A megelőző templomot közép-európai szerzetesek emelték. Különlegessége, hogy a típus alapjául szolgáló 9. századi tervrajz megmaradt a Sankt Gallen-i apátságban. Az ásatások igazolták, hogy a kolostor jelentős része is e terv alapján készült. A tatárjárás során a települést felégették, ám a főurak a monostort újjáépítették, igaz kisebb méretben. IV. Béla engedélyezi szeri Pósának, hogy birtokait a Margit-szigeti apácákra hagyja, kivéve Szer monostorát, mely a nemzetség oszthatatlan birtoka. 1318-ban a király, Károly Róbert is ellátogatott Szerre. 1471-ben kihalt a család, s a királyi kancellária a hatalmas birtokot Guti Országh Mihály nádor és Nádasdi Ongor János között osztotta meg. 1500 őszén-november 24-én-Jagello Zsigmond herceg, II. Ulászló királyunk öccse átutazott a mezővároson, pontosabban itt éjszakázott. A herceget az apátság vagy plébániatemplom kispapjai fogadták énekükkel, a sáfár egy negyed forinttal jutalmazta őket. 1533-ban a krakkói egyetem diákjai között elöljáró Antonius Blasy de Zeer (Szeri Antal Balázs). 1526. szeptember 27-28-án az átvonuló török seregek felégették a városkát. 1550-ben Nádasdit tájékoztatják a török által megszállt birtokai állapotáról, „Azt mondják, hogy a török a Szegedtől 3 mérföldre eső egykor híres kéttornyú monostor romjaiból, melynek neve Szer, egy erősséget építtetett”. (Egy középkori magyar mérföld mintegy 9 km-nek felel meg.)  1553-ban az újjáépített faluban a török adóösszeírás 56 fizető és 36 nem fizető házat említ. A település végső pusztulását az 1596-os török hadjárat jelenti. „Az tatárok Szent György-napban feljövének és rablásokért az szegénység megfutamodék; az egész föld elpusztula; kit levágának, kit elvivék az szegénységbe…”

Trogmayer Ottó  előszava – Béres Mária-Kürti Béla-Nagy Ádám-Trogmayer Ottó-Vályi Katalin: Szer monostora és kora – Ópusztaszer 1996)

GPS: É 46° 29.264 (46.487736)
K 20° 5.855 (20.097582)

Megközelítés: Szer Monostorának feltárt maradványai az Ópusztaszeri emlékpark területén találhatóak. Cím:6767 Ópusztaszer, Szoborkert 68.

Koordináták: 46°29'17.7"N 20°05'50.9"E

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció