Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szászkeresztúr - Deutsch-Kreutz - CriţRomániaErdély és PartiumNagy-Küküllő történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Szászkeresztúr (Deutsch-Kreutz, Kreutzdorf, Criţ) falut 1322-ben Cruz, 1356-ban Kerezdur, 1488-ban Kruch, 1532-ben Kreycz, 1589-ben Keresztúr néven említik az oklevelek.

1322-ben és 1356-ban jelentkező neve (Cruz, illetve Kerezdur) Szentkereszt tiszteletére szentelt templomáról tanúskodik, amelytől nevét is kapta.

Az V. István 1270. évi oklevélben szereplő Scentkerestet tévesen Szászkeresztúrral azonosították, az ugyanis a Szederjes melletti Felek Szentkereszt-templomával azonos. Szászkeresztúr a kerci apátság birtoka volt, s így V. István oklevelétől függetlenül is bizonyos, hogy temploma már az 1200-as években állott. Ezt az is alátámasztja, hogy a szentkeresztről elnevezett templomok a legrégibbek közé tartoznak.

1432-ben Christianus a plébános, akinek elődje Miklós volt. 1432-ből oklevél van arról, hogy a keresztúriak nem mondanak le a papválasztás jogáról.

Román stílusú templom volt, 1810-ben lebontották. Képét a régi templom egyik átmentett padjára festve örökítették meg: alacsony szentélye volt, magas hajója és nyugaton harangtornya.

A régi templomot a XV. századtól ovális várfal vette körül. Négy bástyatornya közül három még áll, a negyedik, a déli összeomlott. A bejárati alagút felett jól megerősített kapubástya emelkedik. A XVII. században a sík terület felé, nyugaton és délen egy második fallal tették védhetőbbé. Az északi torony is leomlott, de 1955-ben visszaépítették. A régi templom helyére, mint fentebb említettük, a XIX. század elején új templomot építenek klasszicista stílusban.

Két régi harangja volt 1549 és 1551-ből.

Középkori tiszta katolikus lakói a reformáció korában lutheránusok lesznek, a templommal együtt. A XVIII. században lutheránus anyaegyház, és e század elején is az.

Forrás:

Karczag Ákos - Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 781.

 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 7.372 (46.122871)
K 25° 1.040 (25.017332)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció