Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Nagydisznód - Heltau - CisnădieRomániaErdély és PartiumSzeben történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Nagyszebentől délre, 9 km-re a Szebeni-hegység északkeleti lábánál terül el Nagydisznód (Heltau, Cisn�die) község.

A település közepén található tekintélyes méretű erődtemploma.

A Szent Walpurga tiszteletére szentelt tornyos, háromhajós, bazilikális rendszerű templom a 13. század első feléből származik.

A 15. században többször pusztította a települést a török (1438, 1442, 1457, 1490). 1493-ban, az Ali bég vezette török támadás után késő gótikus stílusban átalakították.

A XV. század végén kezdték építeni az ovális alakú erődfalat. A szentélyt toronyszerűvé képezték ki, a két oldalhajót is tornyokkal erősítették, s ezenkívül kettős, hét toronnyal védett fallal erődítették a templomot. A 6 m magas falak között vizesárok húzódott, kettős felvonóhídon lehetett csak bejutni a belső udvarba. A belső fal oltalmában épültek a lakosoknak és értékeiknek helyet adó – szász erődített templomoknál szokásos – kamrák.

Az egyház kincseit veszedelem idején a templom falába falazták be, amiről csak két hites polgár tudott (még a pap sem), s haláluk közeledtét érezve mindig újabb, megbízhatónak látszó földijüknek adták át a titkot. Mikor 1793-ban kibontották a rejtekhelyet, igen értékes középkori kelyheket, kegyszereket találtak. Az értékek egy részéből a templom helyreállítását fizették ki, a többi idővel a nagyszebeni Brukenthal Múzeumba került.

1583-ban földrengés rongálta meg a templomot, 53 méter magas tornyát többször módosították. A XIX. században északnyugaton újabb védőövet kapott. 1778-1793 között restaurálták az épületegyüttest. 1795. májusában tornyába villám csapott, melynek során az orgona is megsérült.

A belső védőfalon belül, a kapun belépve balra még ma is látszik a fedett védőfolyosó. A templom Ny-i homlokzata előtt álló torony érdekessége a szép bélletes, román-kori kapu. A templom főhajója gótikus boltozatú. A szentélyben bal oldalt halványan látszanak a középkori falfestmények. Balra gótikus ajtó vezet a 14. századi sekrestyébe, melynek érdekessége Johann Hutter nagydisznódi pap (meghalt 1638. szept. 21.) befalazott sírköve, alakját teljes életnagyságban faragta ki a művész. Figyelmet érdemel az 1658-as föliratú festett reneszánsz asztal. 1879-ben a templom új, neogót oltárt kapott, a régit széjjelbontották.

A nagydisznódi erődtemlom ma a Szebeni-medence egyik legkiemelkedőbb egyházi műemléke, jelentős turisztikai látványosság.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 724.


GPS: É 45° 42.792 (45.713207)
K 24° 9.083 (24.151382)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció