Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Aranyosgyéres - Câmpia TurziiRomániaErdély és PartiumTorda-Aranyos vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

Aranyosgyéres (C�mpia Turzii) település Torda városától K-re, a Mezőség DNy-i szélén, az Aranyos bal partján fekszik. Kőkerítéssel körülvett erős kőtemploma a város főterén áll.

Aranyosgyéres először 1292-ben Gerusteluke néven jelentkezik a forrásokban. 1331-ben Gerusként fordul elő. A XIV. században hosszú ideig lakatlan volt, 1403-ban Geres juxta fluvium Aramyas, 1575-ben Gyres a neve. A ma látható templom feltehetően egy korábbi, középkori templom helyén épült. A szószék melletti emléktábla felirata szerint 1679. május 30-án tették le alapkövét és 1680-ban fejezték be építését. Alapítója Rhédey Ferenc, Kolozs megyei főispán. Már korábban, 1610-ben Báthori Gábor 55 lovastestőrét telepíti ide, és Bethlen Gábor is telepít Gyéresre hajdúkat. A Báthory-féle telepesek már reformátusok és virágzó református egyház létezik itt a XVII. században.

A XVIII. században református anyaegyház, s e század elején is református templomként működött.

A templom jó állapotban ma is fennáll. Egykor várfal vette körül, de ez már Orbán Balázs korában is jelentősen vissza volt bontva. Mint azt 1871-ben írja: „Ez egyházat egykor nagyon magas, oldaltámokkal ellátott kőkerítés vette körül, mely most – miután az ilyek védelmet nem nyújtanak – le van törpítve. Ezen kőkerítés, miként hiszik, s miként falainak izmos volta is tanúsítja, erőditvényi czélokkal volt egybecsatolva, miért építési kora még az egyháznál is korábbi lehet…”.

A templomot napjainkban is sokszögletű lőréses kőfal veszi körül. A konzervált védőfal jelenlegi magassága kb. 2,5 m. Pártázatát visszabontották, jelenleg betonból készült fedkő borítja. A kerítőfal Ny-i és É-i oldalát támpillérek erősítik. A K-i oldalon kisebb kapuépítmény látható.

GPS: É 46° 32.711 (46.545189)
K 23° 53.178 (23.886295)

Aranyosgyéres (Câmpia Turzii) település Torda városától K-re, a Mezőség DNy-i szélén, az Aranyos bal partján fekszik. Kőkerítéssel körülvett erős kőtemploma a város főterén áll

Várak.hu mobil applikáció
Új feltöltések, frissítések
18NovMurányalja - Murány
17NovUgod - Vár
14NovSzilaspogony - Kis-kő
13NovKrasznahorka - Vár
01NovSzibiel - Vár
31OktTarján - Vár
14OktSopronkeresztúr - Nádasdy várkastély
Ajánlott látnivalók
Vár, Werbőczy-vár
DöbröközVár, Werbőczy-vár
barlangvár
Erdőfalvabarlangvár
Keresési előzmények
Aranyosgyéres - templom