Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Visk - ViskoveUkrajnaKárpátaljaMáramaros vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

A jelenlegi erődített templom a 14. században épült, a következő évszázadokban többször átalakították. 1657-ben II. Rákóczi György erdélyi fejedelem országgyűlést tartott itt. 1717-ben a tatárok feldúlták a települést, és felgyújtották a templomot, 33 évig állt fedél nélkül.

Az egyhajós templomot kontyolt, meredek nyeregtető fedi, amelynek nyugati végén csúcsos huszártorony van.

Szentélye a nyolcszög három oldalával záródik és a hajónál keskenyebb. Sarkain három, a hajó nyugati sarkain egy-egy diagonál irányú támpillér van. A szentély egykor boltozott volt, erről tanúskodnak a belső sarkaiban lévő faloszlopok is, amelyek közül kettő növénydíszes fejezettel végződik. A szentély késő gótikus ablakai közül csak a déli, kétosztású, halhólyag mérművű maradt meg épségben. A hajót körbefutó profilos lábazat és szépen tagolt főpárkány veszi körül. Bélletes főkapuja a hajó nyugati falában áll. Az északi falban három egyszerű, keskeny csúcsíves ablak és egy csúcsíves kapu van. A szentélyt a hajótól tagolt csúcsíves diadalív választja el. A szentélyt fehérre festett, sík deszkamennyezet fedi. A hajó famennyezetének felülete osztatlan, népies rokokó díszítésű.

A templomtól délnyugatra álló szoknyás, galériás, csúcsos sisakú fa harangtorony 18. századi építmény. A kisebb dombon álló templomot erős körítőfal veszi körül, amelyet kívülről néhány támpillér erősít. Egyetlen fedett kapuépítménye a nyugati oldalon található.

Forrás:

Deschmann Alajos: Kárpátalja műemlékei. Bp. 1990. 173-177.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 48° 3.250 (48.054173)
K 23° 25.355 (23.422586)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció