Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

GyöngyöstarjánMagyarországHeves vármegyeHeves történelmi vármegye - Világosvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

A várat oklevél nem említi. A Világos-hegy 708,6 méter magas csúcsán található a várrom Gyöngyöstarjántól északnyugatra 5 km-re.

A hegy rendkívül meredek, többnyire sziklás oldalakkal. Teteje keskeny, de mintegy 250 méter hosszú, melyet a vár teljes egészében elfoglalt. A vár négy részes. A felső vár a hegy északnyugati végében található, oldalai meredekek 6-8 méter viszonylag laposabb platóval.

A felső vár déli részén mesterségesen a sziklába vágott, félig már feltöltődött helyiségek találhatók. Alacsonyabb szinten a felső vár déli oldalát sziklába vágott árok határolja, mely felkanyarodva a gerincre, azt átvágja.

Az árok szélessége 8-13 méter. Az árok keleti részén annak belső oldala felett két, egymással össze nem függő, hosszúkás, mesterségesen a sziklába vágott, függőleges oldalú mélyedés van, mélységük 3 illetve 4 méter. A gerincen az árok külső oldalán sánc húzódik, majd újabb 12 méter széles sekélyebb árok következik.

Ezt követi lejtősen kelet felé az első elővár 68 méter hosszon. Itt található a következő gerincet átvágó árok 6 méter szélességben, mely 15 méter hosszú.

A második elővár mindössze 14 méter hosszú, mely után szintén árok következik. Ennek 8 méter a szélessége és 14 méter hosszú.

Ezt követi a harmadik kb 90 x 20 méteres elővár, melynek szélei a hegy keleti vége felé már elmosódottak. A három elővárat a déli oldalon mindvégig egyenes vonalban összefüggő terasz kiséri csekély belső magasságú sánccal. Az északi oldalon csak részben található terasz sánccal a második és a harmadik elővárnál.

Dénes József a Mátra-hegység Árpád-kori várai közé sorolja. Felszínén az Árpád kor második feléből fehér szinű, korongolt cseréptöredékeket és égetett paticsokat találtak.

GPS: É 47° 51.584 (47.859734)
K 19° 50.338 (19.838966)

INFORMÁCIÓK: Gyöngyöstarján községtől északra, a helyi vízműtől jelzett turista úton, kb. 2 órás, helyenként meredeken haladó közepesen nehéz túrával közelíthetjük meg a négy részből álló vár csekély romjait.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció