Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Homonna - HumennéSzlovákiaFelvidékZemplén történelmi vármegye - Várkastély

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Homonna, castellum és kastély

Homonna (Humenné) városa, Szlovákia keleti részén, Kassától 75 km-re északkeletre, a Laborc (Laborec) folyó mentén fekszik. A napjainkban a Vihorláti Múzeumnak otthont adó kastély, a település északi részén elterülő park nyugati felében található.

A kastély helyén már a 15. század elején árokkal körbevett vár (castellum) állt, amelynek építtetője a homonnai Drugeth család egyik tagja lehetett. A kastélyban 1966-ban végzett felújítási munkálatok alkalmával találták meg ennek az erődítménynek a nyomait. A homonnai vár első említése 1449-ben történik, mikor Griska huszita serege foglalta el. Nem ismert azonban, hogy került vissza ezt követően a Drugeth-ek kezébe. A várat 1471-ben az országra törő lengyel sereg vette be. 1473-ban Mátyás király serege foglalta vissza és került ismét a Drugeth család birtokába. 1527-ben a menekülő Szapolyai János egy ideig itt húzódott meg.

A várat 1619-ben Betlen Gábor serege ostromolta és a királypárti Drugeth erősséget felégette. Az ezt követő időszakban épült meg a reneszánsz erődített kastély, amely Drugeth György és fia János nevéhez köthető. Homonnát 1644-ben elfoglalta I. Rákóczi György, majd az ezt követő évtizedekben mind a kurucok, mind császári csapatok váltakozva birtokolták az erősséget.

1684-ben a kurucok foglalták vissza a kastélyt. Ekkor Drugeth Zsigmond is Thököly fogságába került és még ebben az évben Kassán meghalt. Egy évvel később, a Schultz tábornok által vezetett császári csapatok vették birtokukba a kastélyt. A Rákóczi-szabadságharc kezdetén Homonna is kurucz kézre kerül. A körbezárt vár császári őrsége 1703 szeptemberében adta át a kastélyt a kurucoknak. 1711-ig maradt a kezükön, ekkor Lanken császári tábornok serege foglalta el.

A viharos idők elmúltával, a kastély házasság útján először a Zichy családhoz, majd a Csákyakhoz került. 1812-ben Andrássy Károly gróf és Szapáry Etelka grófnő házassága révén került az Andrássyak birtokába. A kastélyt a jelenlegi újbarokk formájára, már az Andrássyak építették át. Szintén ők hozták létre a kastély körüli parkot is.

A kastély a második világháború során megsérült. 1964 és 1971 között történt meg a kastély rekonstrukciója és múzeummá történő kialakítása. Az ezredfordulót követően két képcsőben, 2015-16-ban, majd 2019-2021 között történt meg az épület teljes felújítása.

Homonna kastélya négyszögű építmény, árkádos nagy udvarral, amely formáját a 17. században szerezte. A kastély négy sarkán szögletes tornyok állnak, a déli szárny közepén pedig egy magasabb torony áll a kastély kapujával. Az egykori árok felett csapóhíd vezetett. Egy eredeti ábrázolás alapján a kastély padlással és lapos tetőszerkezettel rendelkezett.

Felhasznált irodalom:

Karczag Ákos–Szabó Tibor: Felvidék és Kárpátalja erődített helyei. Budapest, 2018. I. 466-469.
Szlovákiai utazások (Budapest, 1999) /Szombathy V. – Németh A./ 205 – 206.
Vártúrák kalauza III. Budapest, 1983 Csorba Csaba/, 308 – 309.
Vihorláti Múzeum - honlap : www.muzeumhumenne.sk

GPS: É 48° 56.341 (48.939018)
K 21° 54.435 (21.907244)

Információk: Homonna (Humenné) városa, Szlovákia keleti részén, Kassától 75 km-re északkeletre, a Laborc (Laborec) folyó mentén fekszik. A napjainkban a Vihorláti Múzeumnak otthont adó kastély, a település északi részén elterülő park nyugati felében található.

A kastély parkja és belső udvara szabadon látogatható. A múzeum pedig nyitvatartási időben tekinthető meg.

A Vihorláti Múzeum honlapja : www.muzeumhumenne.sk

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció