Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Bártfa - BardejovSzlovákiaFelvidékSáros vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Archívum
  • Videók
  • Térkép
  • Szállás

Bártfát a 13. században alapították lengyel ciszterciták. A tatárjárást követően jelentős számú német bevándorló érkezett, innen ered a város neve is: Bartfeld. Nagy Lajos király alatt szabad királyi várossá válik.

I. Lajos 1352-ben elrendelte a városfalak megépítését és a város piactartási jogot kapott. Az egyik legnagyobb kiváltság azonban a 8-napos vásártartási jog volt, melyet a város 1320-ban Károly Róberttől kapott. Ezt a jogot Zsigmond király 1403-ban 16-napos vásártartási jogra bővítette, majd 1427-ben egy további vásár szervezésének a jogát adományozta a városnak.

A 16. század elején Bártfa polgársága evangélikus hitre tért, itt tartották az első protestáns zsinatot Magyarországon. A város híres volt még középkori misztériumjátékairól, ide kötődik a legrégebbi színházi tradíció egész Szlovákiában.  Bártfa virágzása egészen a szomszédos Lengyelország felosztásáig tartott, ezután elveszítette kereskedelmi jelentőségét és hanyatlásnak indult.

Bártfa városmagját ma is a középkori városfalak és bástyák veszik körül. A városmag középpontjában a hosszúkás, négyszög-alakú Főterét találjuk. A tér központjában a 16. század elején épített régi városháza áll, körülötte késő gótikus, reneszánsz és barokk stílusú, egyemeletes polgári házak sora emelkedik. Az egész belváros műemléki védettség alatt áll és egyben szerepel az UNESCO világörökségi listáján is.

GPS: É 49° 17.533 (49.292217)
K 21° 16.545 (21.275743)

Bártfa városa (szlovákul: Bardejov) Szlovákia északkeleti részén, Eperjes (Presov) városától északra, a lengyel határ közelében helyezkedik el. Bártfa város központjában, az óváros fallal, erődítéssel körülvett részei.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció