Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

HontMagyarországNógrád vármegyeHont történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A község és környéke a Hont-Pázmán nemzetség ősi birtoka volt, melyet a Géza fejedelem idejében hazánkba jött Hont vezér alapított, aki a mai község északi területén fából, gerendából várat épített körülbelül a X-XI. század fordulóján.

A várról közelebbi adatunk nincsen.

A vár első okleveles említése "Castrum de Hunt" alakban II. Endre 1219-ben kelt oklevelében történt, amikor a király megerősíti Herwint, Rudger fiát bizonyos Hont vármegyei föld birtokában, mely földet még Imre király vett ki a honti vár birtokából és adományozott Rudger comesnek. Később egy 1246-ban kiadott oklevélben szerepel "Castri nostri Hunth" néven, és ekkor IV. Béla király Miklós, Detre fiának, a Hont vártól felmentett Balassagyarmat földjét adta cserébe a Lipót vármegyében levő Újfalu, és Palugya birtokokért. Amikor IV. Béla 1256-ban Péter honti várjobbágynak viski részbirtokáért cserébe átadta a honti várhoz tartozó Ság földjének felét, akkor a vár seregének parancsnokaként Boleszlót említik.1358-ig sokszor említik a várat, de mindíg úgy, hogy a király egy-egy várbirtokot eladományoz. 1284-ben maga Hont falu is magánbirtokba kerül, ebből nyilvánvaló, hogy a vár végleg elveszti jelentőségét.

A várnak különösebb szerepe nem volt, és a XIII. század végén minden jelentősségét vesztve elpusztult.

1972-ben Nováki Gyula végzett a várban ásatásokat.

GPS: É 48° 3.109 (48.051819)
K 18° 59.297 (18.988283)

INFORMÁCIÓK: ma is sűrűn beépített területen (egykor mocsárba nyúló félszigeten) fekvő várnak alig néhány sáncmaradványa látható, mint terepdomborulat. Autóval megközelíthető.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció