Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

JászapátiMagyarországJász-Nagykun-Szolnok vármegyeJász-Nagykun-Szolnok történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Mellékletek
  • Térkép
  • Szállás

Jászapáti, templom

Jászapáti a Tisza és a Zagyva közti síkságon fekszik, az Alsó-Jászság központja. Apáthyszállást az első írásos okmány 1391-ben említi. Ekkor már Szűz Máriáról nevezett, kőből épült templom állt itt.

A középkori templom a XIII. század végén vagy a XIV. század elején épült a mai helyén. Gótikus stílusjegyei: a torony csak egy oldalával támaszkodik a templom falához, faragott kőből készült támpillérei vannak, amelyek a torony sarkainál állnak, csúcsíves ablak az „öreg” toronyban. A tornyok körüli rész ma is az eredeti, azt sohasem bontották le.

A keleti tornyot Horváth Lukács „apatiszállási kapitány” 1493-ban építette a támpillér felirata szerint (a fél nyolcas jel – négyes számot jelent), melynek kb. 5 ölnyi magasságú része ma is megmaradt.

Az eredetileg gótikus épületet 1745-59 között a város barokk stílusban kibővítette. Braun Sebestyén építőmester 24 öl hosszú részt és egy új tornyot építettek hozzá, ekkor készült a boltíves kórus és sekrestye.

A templomot szabálytalan sokszög alaprajzú, lőrésekkel ellátott fal övezi, amely az irodalom szerint 1757-1771 között épült. A falon számos átépítés és javítás nyoma látható.

Tolnai G. véleménye szerint lehetséges, hogy a lőréses falat valamikor a XVI-XVII. században építették és 1757 után csak a kapuk környékét építették át.

Források:

A Jászapáti Templomért Alapítvány

Magyar Várarchívum Alapítvány

Tolnai Gergely

Törőcsik István - A jászapáti templom kerítésfala - Jászsági Évkönyv, 2005

GPS: É 47° 30.793 (47.513218)
K 20° 8.418 (20.140301)

Információk: A templom a település központi részén található a körforgalom melletti kis park belső részén. A lőrésekkel ellátott körítőfal kívül és belül is nagyrészt körbejárható.

A templom belső megtekintése a misék alkalmával javasolt, vagy érdeklődni lehet a jaszapatitemplom@gmail.com email címen.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció