Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Malacka - MalackySzlovákiaFelvidékPozsony vármegye - Templom ()

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

                           Malacka – kolostorerőd -- Malacky


Vármegye: Pozsony

Ország: Szlovákia

Régió: Felvidék

Helységnév 1: Malacka – kolostorerőd

Helységnév 2: Malacky


Leírása:

Csak egy helyszíni terepbejárás után lehetne a részletekig pontosítani, hogy a XVII. században emelt főúri várkastélyból kialakított ferences rendi kolostor épülete {„Fekete kolostor”} hogyan nézhet ki napjainkban. Leírások szerint tornyai és védőfalai jelenleg {2005} is részben fennmaradtak. 


Megközelítése:

Szlovákia Ny-i részén, Pozsony {Bratislava} városától É-i irányban kell elindulni a gépkocsival utazóknak a D 2-es autópályán vagy a vele párhuzamosan futó 2-es főúton, hogy elérhessék Malacka {Malacky} városát. A történelmi levegőjű település főterétől D-i irányban emelkednek a főnemesi várkastélyból átalakított egyházi épülettömb falai. 


Története:

1641 előtt – Amikor a Balassa főnemesi család birtokolta ezt a vidéket, akkoriban épülhetett fel nemesi szállásukként egy reneszánsz stílusú várkastély a mezőváros területén.

1641 után – A feltétlen Habsburg-hű Pálffy família földesúri fennhatósága idején letelepített ferences szerzetesrend az egykori Balassa várkastély épületét is felhasználta az új kolostor épület kialakításához.

-- Vele kapcsolatos katonai eseményről {ostrom} nem maradt fenn adat.

2005 – Napjainkban is megtekinthető a kolostorerőd.

 

Irodalom:

Csorba - Marosi - Firon: Vártúrák kalauza III. {1983} 139. old.

Szombathy Viktor: Szlovákiai utazások {1980}62. old.


{Szatmári Tamás}


GPS: É 48° 26.150 (48.435829)
K 17° 1.123 (17.018721)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció