Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szulyóváralja - Súľov-HradnáSzlovákiaFelvidékTrencsén történelmi vármegye - Szulyó

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Videók
  • Térkép
  • Szállás

1242 – A pusztító tatárjárás viharai elmúltával, IV. Béla király ösztönzésére, az országban nagymérvű várépítkezések kezdödtek el. Ennek keretében emelték a vadregényes sziklavidéken valószínüleg magánbirtokosai Szulyó várát. Mint nehezen megközelíthetö helyet, általában csak veszély esetén lakták urai, igazi menedékvárnak számított. 

1300-as évek eleje – A Vág folyó völgyének más váraihoz hasonlóan, Szulyót is megszállták a trencséni oligarcha, Csák Máté katonái. 

1321 – A tartományúr halála után királyi kézbe került. A kicsiny méretu erösséget szinte alig említették meg a középkori oklevelek {sem Engel Pál, sem Kristó Gyula történészek nem említik listáikon}. 

1529 – Amikor Szulejmán török szultán hatalmas seregeivel Bécs városát ostromolta, a vele szövetséges Szapolyai János magyar király dunai naszádosaival támogatta a hadmüveleteket. Ennek parancsnoka Szirmiai Sebestyén azonban átállt a Habsburg király pártjára. A továbbiakban a nemesúr bátor tettekkel – amiket a német vallásháború a „schmalkaldeni” hadjárat idején hajtott végre – elnyerte V. Károly német-római császár kitünteto figyelmét. Így Sebestyén úr a császár ajánlólevelével tért vissza a Magyar Királyság földjére. Itt a császár öccse, Habsburg Ferdinánd király kamarai tanácsosává tette meg, egyúttal neki adományozta a szulyói váruradalmat is. A nemes úr alapította meg a Szulyovszky nemesi famíliát, akik az egész középkoron át birtokolták a kisméretü erösséget. 

1703 – 1708 – Egész Trencsén vármegye – az erös trencséni és beckói várak kivételével – a felkelö kurucok ellenörzése alatt állt, kisebb-nagyobb megszakításokkal. 

Csorba Csaba várkutató szerint Szulyó várát is sikerült a birtokosainak megvédeni II. Rákóczi Ferenc „a nagyságos fejedelem” katonáinak támadásával szemben. 

1708 – A vesztes trencséni csata után a kurucok kénytelenek voltak kivonulni a vármegyéböl. 

Mivel a szulyói vár urai hüségesek maradtak a Habsburg császárhoz, az erösség elkerülte a környék legtöbb várát lerombolásra ítélö parancsot. 

1730 – Szulyó vára még ebben az idöben is lakható állapotban volt. Az ekkor történt birtokfelosztás alkalmával a rokonság tagjainak külön-külön lakosztályokat {szobákat?} jelöltek ki a középkori erösségben. A felügyeletére közösen tartottak ört, aki egyúttal erdöcsösz is volt, közösen fedezték a fenntartási költségeket. 

A kényelmetlen sasfészek romló állagát helyreállítani egyre többe került, a völgybeli jobbágyfaluban megépült reneszánsz stílusú kastély pedig, ami napjainkban is megvan, alkalmasabb lakásul kínálkozott, tehát a földesurak inkább ott laktak. 

1763 - Az elhagyott Szulyó várának sorsát bevégezte egy pusztító tüzvész. A romokat azóta az idöjárás viszontagságai igen nagymértékben megrongálták. Sürgös régészeti feltárásra és helyreállításra lenne szükség a kirándulók által szívesen felkeresett Szulyó {Súlov} várában. 

2002 – A legutóbbi terepbejárás szerint az várromban egy kisméretu helyiséget boltívvel fedtek le, míg a legmagasabb sziklatetore való feljutást vaslétra beépítésével oldották meg. 2005-ben az említett vaslétra már nem volt megtalálható. Leírása: A Vág folyó völgyének legvadregényesebb vidéke a szulyói sziklavilág. A fantasztikus alakú mészkösziklák között 652 méter magasságban, szinte felismerhetetlenül elbújva állnak a XIII. században épült szulyói menedékvár egyre fogyatkozó omladékai. Az erösségbe kanyargós sziklalépcsön tudunk feljutni. A kapun belépve egyre magasabb szintekre érünk. Az ég felé törö sziklák közül, három a többiek fölé magasodik, az ezek közti réseket fallal zárták le, így alakítva ki a kisméretü várudvart. Jobb kéz felé még látható egy köfal, benne ablaknyílásokkal. Ez a szulyói menedékvár legjobb állapotban megmaradt részlete. Tovább haladva egy szük nyíláshoz érkezünk. A kaput úgy alakították ki, hogy egyszerüen elfalazták a két szikla közti hasadékot. A köfalak – napjainkra már nehezen kiismerhetö szövevénye – egy meredek sziklacsúcsra vezet. Itt valószínüleg egy torony állhatott, de a csupasz sziklán semmi nyoma nem maradt. Az egyik helyiségben kisméretü restaurálás nyomai látszanak, mivel helyreállították a boltíves tetöt. Ennek ellenére a szulyói erösség jó része elpusztult az évszázadok során, az ide látogatók csak nehezen képzelhetik el, hogy milyen lehetett az egykori vár. 

A Könyöki József által 1880-ban felvett alaprajz igen megbízhatatlan, részleteit a helyszíni terepbejárás alkalmával kell pontosítani! A szintén a XIX. század során itt járt Divald Kornél írta róla: „A fantasztikusan szép, sziklás szulyói völgy egyik hármas szirtjén, félkörívesen hengeres bástyákkal bíró, félkör alakú udvar, DK-i sarkában kisebbfajta, földszintjén és emeletén három-három helyiségböl álló köház romokban.”

Forrás:

CsorbaMarosiFiron: Vártúrák kalauza III. {1983} 169. 170. old. 

Burgen und Schlösser Slowakei {1990} német nyelvü 188. 189. old. 

Mednyánszky Alajos: Festöi utazás a Vág folyón…{1825, reprint 1981} 61. 63. old. 

Ludovit Janota: Slovenské hrady III.{1935, reprint 1996} szlovák nyelvü 109. 127. old. 

AB ART kiadó: Hrady a známky na Slovensku {2002} 118. 119. old. 

/Szatmári Tamás/

GPS: É 49° 10.475 (49.174580)
K 18° 35.001 (18.583344)

Szulyó várának megközelítése: A csodálatos szépségű sziklarengetegben megbújó szulyói várat a Vág {Váh} folyótól K-re, Nagybiccse {Bytca} városától D-i irányban találhatjuk meg. Az autóval érkezök az E 50-es föúton, Peredmér {Predmier} községnél forduljanak K- felé, ahol egy bekötö úton át érhetik el Szulyóváralja {Súľov-Hradná} települést. A kicsiny faluban rövidesen szemünkbe tűnik a piros turistajelzés, amit követve mintegy 1 órányi erősen emelkedő, a hatalmas sziklalépcsőkön igen fárasztó hegymászás után a fenséges szulyói sziklarengeteg egyik csúcsára jutunk fel. Az igen népszerű kirándulóhelyet mindig sok turista keresi fel. Magából a szulyói erősségből csak kevés részlet maradt fenn, amiből igen nehéz elképzelni eredeti középkori formáját. Vigyázva lépkedjünk a romok között, mert mindenfelöl mély szakadék tátong körülöttünk.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció
Ajánlott látnivalók
halom
Koronghalom
Falkenstein vára
FalkensteinFalkenstein vára
Keresési előzmények
Szulyóváralja - Szulyó