Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Kolozsvár - Cluj-NapocaRomániaErdély és PartiumKolozs vármegye - Fellegvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép

Kolozsvár városa mellett, a Szamos és a Nádos összefolyása által védett hegyfokon található a fellegvár, melyet a Rákóczi szabadságharc után a város minden tiltakozása ellenére 1713 és 1716 között építtetett a császári hadvezetés. Kőváry László történetíró szerint egy Murando nevű építész tervezte meg a helyét és a munkálatok megkezdéséhez a várostól 5000 Ft segélyt kért, amit Kolozsvár megtagadott. Az erőd teljes kiépítését gr. Wirmond fejeztette be 1721–23-ban.

Az elnyújtott négyszög alakú, sarkain bástyákkal, kazamatákkal ellátott erőd katonai raktárként és börtönként is szolgált. A város felől lépcsőn lehetett feljutni kapujához, szekérútja a hegyet megkerülve vezetett fel. Nevezetes volt mély kútjáról is.

II. József szüntette meg a fellegvár katonai jellegét 1782-ben, s a kiérdemesült erődítményt megvette a város.

1849-ben északi kapuja közelében lőtték agyon Roth Lajos István császári biztost.

A 19. századtól a déli oldalon a szegényebbek barlanglakásokat építettek, melyeket csak a 20. század második felében szüntettek meg, helyükön szép parkot kialakítva. A Fellegvár Ny-i és É-i kapuja valamint falai szinte teljes körben állanak, a városra néző részen 1980 körül épült fel a reprezentatív Belvedere szálloda, ahonnan nagyon szép a kilátás a városra.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 259.

 

GPS: É 46° 46.536 (46.775608)
K 23° 34.831 (23.580519)

A Fellegvár sáncai autóval könnyen megközelíthetőek a mellékelt térkép segítségével. A vár területén egy nagy szálloda van, ennek környezetében jól láthatóak a sáncok. Az északi várkapu is megtekinthető.

Várak Kastélyok Templomok évkönyv