Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Bágy - BădeniRomániaErdély és PartiumUdvarhely történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Az Oltmelléki hegysor K-i részében, a Kaca-patak mellett fekszik Bágy (Badeni) falu. A falu mellett emelkedo, 856 m magas, kopár Várhegy tetején épült a 17. században a bágyi vár.

A vár a török és tatár seregek 1658-1661 között megújuló támadásának kivédésére a környezo hat falu közös erejébol épült fel a 17. században. Egy fennmaradt oklevélbol kiderül, hogy 1663-ra csaknem elkészült már, és hat bástyáját minden falu maga építette fel. Az erosség elkészítése feltehetoen egy-két évig tartott. Pusztulásának körülményeit nem ismerjük, valószínuleg elhagyták, ezután falai maguktól összedoltek. A 18. század elején az ábránfalvi Ugron család maradék köveibol udvarházat épített magának.

A bágyi erosség egy kelet-nyugati irányú, ovális alakú vár volt. A sánccal övezett külso vár legnagyobb szélessége 32 m , hosszúsága pedig 80 m lehetett. Nyugati sarkán állott a megközelítoleg téglalap alakú kaputorony. Bejáratához az árkon átvezeto fahídon lehetett eljutni, amelynek utolsó szakasza felvonóhídként muködhetett.

A kaputoronytól K-i irányban vezetett a külso vár É-i védofala a vár K-i sarkán levo ötszög alaprajzú bástyához. Innen DNy-i irányban haladt tovább, a belso vár DK-i szögletén levo kör alakú toronynál megszakadt, és csak a belso vár DNy-i sarkának bástyájától folytatódott egészen a kaputoronyig.

Az így bezárt külso vár középso részén emelkedett a közel 42 x 35 m méretu, négyzet alapú belso vár, sarkain egy-egy kör alakú bástyával.

A belso vártól K-re és Ny-ra egy-egy nagyméretu, szabálytalan háromszög alakú várudvart fogtak közre a védofalak, ahol talán istállók és egyéb épületek lehettek.

Ma már a felszínen épület nyomai nem láthatók de a terepalakulatok jól felismerhetoen mutatják a vár formáját, kiterjedését.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 92-93.

 

GPS: É 46° 13.092 (46.218204)
K 25° 21.016 (25.350273)

Az Oltmelléki hegysor K-i részében, a Kaca-patak mellett fekszik Bágy (Badeni) falu. A falu mellett emelkedo, 856 m magas, kopár Várhegy tetején épült a 17. században a bágyi vár. A falu keleti szélétől földút vezet a várhegy oldalában levő legelőkhöz, ahonnan már gyalog könnyen felmászhatunk a várhoz.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció