Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

HantosMagyarországFejér megyeFejér vármegye - Nagy-Hantos-dűlő, földvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Hantos, Nagy-Hantos-dűlő

Hantos községtől 1 km-re keletre, a Sárosd-seregélyesi vízfolyáson túl, a Nagy-Hantos-dűlő területén, egy jelenleg szántóterületként művelt kiemelkedésen (tszf. magassága 131,7 m) találhatók az erődítmény maradványai. Ez ma a környék legmagasabb pontja. Az erődítmény légi régészeti kutatások során vált ismertté, az irodalomban nem szerepel és történeti források sem említik.

Miklós Zsuzsa fedezte fel 2001-nyarán, amikor a szántóföldön érett gabona volt. A légi fotón a földúttól délkeleti irányban 50-55 méterre szabályos kör alakú elszíneződés figyelhető meg. A fénykép alapján dupla árkot és közötte földsáncot lehetett feltételezni.

2003 januárjában Miklós Zsuzsa és Terei György terepbejárást végeztek a helyszínen. Ennek során, a légi fotón jobban látható belső árkot sikerült lokalizálniuk. A külső árok a felszínen nem látszik. A belső árok szélessége 8-10 méter, pontosabb meghatározás csak régészeti feltárással lehetséges. Az árokkal körbevett terület 40-45 méter átmérőjű (kb.0,15 ha).

Az erődítés középső és a terület északnyugati részén, beleértve a körárkon kívül eső részt is, a felszínen apró kődarabok találhatók. Ezen kívül a terepbejáráskor a szántás szélén, találtak két nagyobb terméskövet. Az árokkal határolt területen, több helyen is szétszántott sárga színű habarcstörmeléket lehetett megfigyelni. A terepbejáráson több kisméretű középkori kerámiatöredék került elő.

A vár területe az intenzív földművelés következtében nagymértékben elpusztult. Szintvonalas felmérés nem készült, mert az igen kis szintkülönbségekből és a földművelés egyenetlenségeiből adandóan nem adott volna reális képet. Sokkal informatívabb, többet mond a légi fénykép.

Hantos a középkorban a hantosszéki kun kapitányság központja volt. Feltételezhető, hogy az ezen a területen fekvő erődítmény a kun letelepedéstől korábbra datálható. Hatházi Gábor szerint a késő-középkorban már nem található ezen a területen olyan társadalmi réteg, mely várat épített volna.

A középkori erődítmény ettől pontosabb korszakba sorolása csak régészeti kutatásoktól várható.

Forrás: Feld István – Mráv Zsolt – Nováki Gyula - Terei György – Sárközy Sebestyén - Fejér megye várai az õskor tól a kuruc korig Magyarország várainak topográfiája 3. kötet

GPS: É 46° 59.953 (46.999210)
K 18° 42.864 (18.714399)

Információk: A vár területe az intenzív földművelés következtében szinte teljesen elpusztult. A várhely megközelíthető Hantos település szélétől az Ady Endre utcával szemben kezdődő földúton.

A horgásztó mellett elhaladva átkelünk a vízfolyáson. További 350 métert haladva feljutunk a dombhátra. A földúttól jobbra, cirka 70 méterre van az elpusztult erődítés központi része.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció