Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Nagyszeben - Hermannstadt - SibiuRomániaErdély és PartiumSzeben történelmi vármegye - Kis Torony templom, Kistorony, Turnişor

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Az Oltmelléki hegysor főágának Ny-i végében, az itt ÉK-re tartó Szeben (cibin) patak bal partján fekszik Kistorony (Neppendorf, Turnişor) község. Az egykor önálló település ma Nagyszeben városának nyugati részéhez tartozik.

Erődtemplomának különlegessége, hogy a szász templomok közül egyedül ez készült kereszthajós kivitelben, valamint, hogy templomtornya kezdetben őrtoronyként szolgált.

A helyíség 1327-ben villa Epponis, 1337-ben Epindorf, 1468-ban Neppendorf néven jelentkezik az okiratokban.

1327-ben említik először plébániatemplomát, melynek plébánosa Miklós egyben a szebeni kerület dékánja. 1332-ben ugyanez a Miklós a pápai tizedjegyzék szerint 4 évre 44 régi banálist fizet. 1351-ben Arnold, 1409-ben Miklós, 1750-ben pedig Gáspár a plébános.

A kutatók szerint a templom legalább egy évszázaddal régebbi, mint az első plébánosáról ismert adat. Ezt alapul véve a XIII. század első évtizedében épülhetett. Eredetileg háromhajós, pilléres bazilikatemplom volt, kereszthajóval, toronnyal. Ebből megmaradt a szentélynégyszög, a félköríves apszis, a déli oldalhajó keleti része, melyben az apszis beleolvadt a vastag falba.

A templom négyszögletes tornyát K. Horedt egy ritkaságnak számító középkori őrtoronynak tartja, amit beépítettek a falu korai templomába. Egy ehhez hasonló négyszögletes torony alapfalait találták meg 1874-ben a község határában, a Toronyi-dűlőben („bei dem Turm”), mérete 7,5 x 11,5 m volt, belsejében cserepek és egy vaskard feküdt. Ezek a mára megsemmisült falak – a kistoronyi templom tornyához hasonlóan – egy korai szász őrtorony maradványai lehettek.

A román-kori templomot a törökök 1493-ban elpusztították, és romjaiból csak közel egy évszázados építkezés tudta helyrehozni. 1548-ban állítják helyre a szentélyt, 1747-ben az eredeti négyzetes tornyot, a szentély és a hajó találkozásán álló négyzet fölött, de már keskenyebb alapon, így a keleti falát két új beépített pillér tartja.

Megszüntették a háromhajós bazilikális beosztást: csak egy hajó csatlakozik a régi kereszthajóhoz, két boltmező szélességével meghosszabbítva.

A hajót és szentélyt 1759–1762 között boltozzák újra, a kereszthajó déli részét 1771-ben. 1782-ben az egykori északi oldalhajó alapjaira egy új épületrészt építenek. Ekkor helyreállítják a középkori eredetű lőréses védőfalat is, mely azonban napjainkban sajnos már csak részben, visszabontva áll. Védőtornyát a 20. század közepén, az iskola építésekor bontották le.

Forrás:

Karczag Á. – Szabó T.: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 732-733.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 45° 47.392 (45.789867)
K 24° 7.050 (24.117496)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció