Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Dés - DejRomániaErdély és PartiumSzolnok-Doboka vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Térkép
  • Szállás

Vármegye: Szolnok-Doboka 

Ország: Románia 

Régió: Erdély és Partium 

Helységnév 1: Dés 

Helységnév 2: Dej 

Dés – templom


A Dés (Dej) városának főterén álló református templom a XV. században épült késő gótikus stílusban. A karcsú, 72 méter magas torony hegyes sisakját négy fiatorony fogja közre. A szintén magas falakkal épült hajóba hosszú és keskeny gótikus ablakokon át tör be a fény. A hozzá keletről csatlakozó szentély a teremtemplom legrégebbi része, ez, illetve az emeletes sekrestye egyaránt boltozott. A templombelső karzatfestményeit Umling Lőrinc készítette 1765-ben, virágmintás szószékét 1752-ben faragta kidei Sipos Dávid, a szószékkorona 1779-ből való. A templomot a XVI. században magas, lőréses védőfallal kerítették, ennek északi oldalra épült bástyája a XVIII. században is állt még. Az 1880 körüli rendezési munkálatok során elbontották az ovális alaprajzú régi várfalat, a mostani mellvéd annak egykori vonalát követi. Az épület a katolikus kort követően a XVIII. századig az unitárius egyházé volt.


Források:

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 616-617.

Kőváry László: Erdély régiségei és történelmi emlékei. Kolozsvár. 1892. 294.

Miski György: Erdély – demográfiai és statisztikai adattár. Erdélyi és Erdélyen kívüli települések ismertetése. Arcanum CD. 2001.

Mátyás Vilmos: Utazások Erdélyben. Bp. 1990. 126.


/Karczag Ákos/

GPS: É 47° 8.575 (47.142921)
K 23° 52.418 (23.873625)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció