Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

SomogysimonyiMagyarországSomogy megyeSomogy vármegye - Várhely

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Somogysimonyi vár

Somogysimonyi község K-i széle alatt egykor vizenyős terület van, középen folyik E-D irányban a Veres-folyás nevű patak, ma már szabályozott mederben. A patak bal partja mellett, a községtől K-re 500 méterre, az országút hídjától E-ra 200 méterre emelkedik a Várhely kis dombja. 

A vár eredetileg ovális alakú volt, a patakmeder szabályozása során azonban a töltéssel a vár K-i széle melletti területet a várbelső magasságáig teljes hosszában feltöltötték. Ezért a várnak ezt az oldalát nem ismerjük, nem tudjuk, volt-e itt is árok, vagy a vár ezen az oldalon az egykori patakmederre támaszkodott-e. A vár Ny-i oldalát árok kíséri, amely az E-i és D-i végén, a feltöltött részig kissé bekanyarodik, szélessége 8-10 m, mélysége a belső területhez viszonyítva 1-1,5 m. Az egész dombot sűrű aljnövényzetű erdő takarja, mellette rét terül el. A vár belső területének hossza kb. 35-37 m, eredeti szélessége a feltöltés miatt pontosan nem állapítható meg, 20 m körüli lehetett. 

Történeti adatot nem ismerünk, jellege alapján középkori. Az 1572-ben Somogysimonyinál említett török templomerődítéskor a várnak már nem lehetett hadászati jelentősége.

Magyar Kálmán - Nováki Gyula: Somogy megye várai a középkortól a kuruc korig, 2005 

GPS: É 46° 29.247 (46.487450)
K 17° 13.120 (17.218666)

Információk: Somogysimonyi község K-i szélen a patak bal partja mellett, a községtől K-re 500 méterre, az országút hídjától E-ra 200 méterre emelkedik a Várhely kis dombja. 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció