Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Körösfő - Izvoru CrişuluiRomániaErdély és PartiumKolozs történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Bánffyhunyadtól DK-re, a Kalotaszeg középső részén található Kőrösfő (Izvoru Crişului) falu. A falu feletti dombon áll a védőfallal kerített templom.

A helység 1276-ban Krysfew, 1282-ben Keresfev, 1341-ben villa episcopalis Keresfeu, 1608-ban Kereösfeö, 1666-ban Körösfeö néven jelentkezik az oklevelekben 1341-ben püspöki birtok, aminek alapján feltételezhető, hogy ekkor temploma is volt. Megerősíti e feltételezést maga a templom, amely eredeti formájában középkori volt. A XVII. századi dúlások után az 1690-es években újjá kellett építeni, majd 1764-ben ismét, amikor eredeti stílusából kiforgatják. Utóbbi újításkor a templom keleti részébe új szentélyt építenek.

Néhány mennyezeti dísz, Gyalui Asztalos János munkáiból, az első újításból maradt fenn, míg a karzat és a padok a második újítás korából; ezek Umling Lőrinc munkái.

A templom védőfala az eredetihez képest némileg alacsonyabban ma is áll.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 685-686.


A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 50.312 (46.838528)
K 23° 6.418 (23.106962)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció