Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

TarrósMagyarországBaranya vármegyeBaranya történelmi vármegye - Török torony

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Mellékletek
  • Térkép
  • Szállás

BMFN Baranya megye földrajzi nevei című kiadvány alapján, (I-II. Szerk.: Pesti János. Pécs, 1982. I. 21/27), a helyiek szerint a Várhegy-karéjnak is nevezett fás, bokros dombon, egy török őrtorony állt.

Dr. Dénes József véleménye alapján, a várhelyen egy ismeretlen történetű, Áprpád-kori kisvár található.

A Tarrós-Várhegy nevű topográfiai pont a fenti adatok alapján, 2011. október 30-án, Szatanek Kata társaságában került bejárásra. A vár központi magaslatán talált beásások, valószínűleg kincskeresők munkája lehet.

A várhely rövid leírása

/Szatanek József/


GPS: É 46° 17.087 (46.284786)
K 18° 9.204 (18.153395)

Tarrós települését, a Sásd - Vásárosdombó közti főútról egy keletnek tartó bekötőúton lehet a legkönnyebben elérni. A Várhegy megközelítéséhez, át kell autózni a falun, majd a falu végénél kezdődő, ipari úton kell tovább menni, mely bevezet a mára felhagyott tsz épületek közé. Az északi oldalon lévő istáló végénél északnek egy nagy mezőre kell kanyarodnunk, s a mező északi peremén található magaslesig kell elmenni. A magasles mögött egy nyiladék található, amelyen egy teljesen elhanyagolt erdészeti útra érhetünk. Az erdészeti út délről megkerüli a Várhegyet, de mi egy kedvezőnek vélt ponton tartsünk a várhegynek fölfelé. A domb egészét igen sűrű, tüskés növénytakaró borítja.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció