Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

MeszesMagyarországBorsod-Abaúj-Zemplén megyeBorsod vármegye - Várhegy

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

A várra okleveles adatunk nincs. Egy XVIII. század végi térképen látjuk a Várhegy várát. Ez azonban sematikus ábrázolás, amely téglalap alakú, négyszögletes sarokbástyákkal ellátott erődként jeleníti meg, aminek azonban nyoma sincs a helyszínen. 1865-ben egy helyi hagyományt jegyeztek fel, miszerint a várat akkor kezdték építeni, amikor a szendrői várat "lelövedezték", de mivel a törvény nem engedte több várnak a létesítését, félbehagyták. Az irodalomban elsőként Szendrei J. említi, mint "elips alakú földerőd"-öt, majd Leszih A.-nál is megtaláljuk. 1935-ben Tompa F. Meszes község mellett késő bronzkori temetőben végzett ásatást. Ezzel párhuzamosan próbaásatással a Várhegy földvárában is kutatott, feltehetően őskori várra gondolt. Erről az ásatásról dokumentáció nem maradt fenn, csak annyit jegyzett meg az ásató, hogy a sáncot átvágta és belül is kutatozz, de semmiféle korhatározó leletet nem talált.

A Várhegy Meszes községtől északnyugatra 1 km-re, a Rakaca-völgyi víztározó déli partja felett emelkedik. Tszf. feletti magassága 231 m, relatív magassága átlag 76 m körüli. A hegy oldalai mérsékelten meredekek, északi oldala erősebben lejt. A kisméretű , ovális platón találjuk az egykori vár nyomait, amelyet ma is jó megtartású árka és az annak külső szélére hányt föld - talán sánc - jelez. Az árok elipszis alakú lapos területet fog körül, belső peremén mért hossza 30, szélessége 16 m területe 0,04 ha. Az árok szélessége 7 - 9, mélysége 1 m körüli. Sem cserepet sem falazásra utaló habarcsdarabor nem találtunk a vastag humusszal borított területen. Jellege alapján a várat középkorinak tartjuk.

/Nováki-Sándorfi/

GPS: É 48° 26.825 (48.447083)
K 20° 46.503 (20.775049)

INFORMÁCIÓK: Meszes falutól északkeletre levő üdülötelep mellett található a Várhegy. A jó állapotú sáncokhoz jelzetlen ösvényen kb 15 perces túrával közepesen meredek kapaszkodón juthatunk fel.

Vár-Webáruház - Látvány térképek várainkról