Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szászkézd - Keisd - SaschizRomániaErdély és PartiumNagy-Küküllő történelmi vármegye - vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Szászkézd, vár (Parasztvár)

Az Oltmelléki hegysor K-i részében, Disznó (Sajó, Saubach) - patak mellett fekszik Szászkézd (Saschiz) község.

Az eredetileg honfoglaláskori magyar falut a XIII. század végéig székelyek lakták, mely kiköltözésüket követően szász kézre került. A település mellett emelkedő hegy tetejét koronázó paraszt- vagy menedékvárat a történelem nemigen említi, ostromáról nincsenek adatok. 1704-ben a Sándor János vezette kurucok foglalták el, de nem sokkal ezután a császáriak visszavették tőlük. Az I. világháború előtti időkben még épségben fennállott épületegyüttes ma meglehetősen lepusztult állapotban van. A XV-XVI. század fordulóján háromszoros védőgyűrűvel épült (ezek közül ma csak a belső áll még) ovális alakú várba a déli oldalon álló kaputornyon át lehet bejutni (a kaputoronyból pedig a védőfolyosóra feljutni), a másodiktól a harmadik kapuig sikátorszerű út vezet, majd innen a vár elgazosodott udvarára jut a látogató. Itt épületnyomok és egy kút helye tűnik elő. A kb. 9-10 méter magas várfalat lőrésekkel ellátott három torony és ugyanennyi bástya erősíti, ezek még meglehetősen jó állapotban vannak.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 413-414.

GPS: É 46° 11.793 (46.196545)
K 24° 57.114 (24.951897)

Információk: A híres szászkézdi erődtemplom mögül vezet egy földút egészen a vár közelébe. Egy darabig felhajthatunk autóval is.

A másik megközelítési mód pedig a falu irányából induló, jól látható gyalogúton lehetséges.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció