Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Kézdivásárhely - Szekler Neumarkt - Târgu SecuiescRomániaErdély és PartiumHáromszék történelmi vármegye - templom (Târgu Secuiesc)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Kézdivásárhely – templom

Kézdivásárhely (Târgu Secuiesc) település 1407-ben tűnik fel először oklevélben Toriawására néven. Az 1567. évi regestrumban 60 kapuval szerepel.

1427-ben Thorja vására királyi város, 1530-ban Kyzdivásárhel formában fordul elő.

Középkori templomát nem említik az oklevelek.

Mivel 1570–1576 között István a református pap, feltételezhetjük, hogy itt előbb katolikus egyház létezett, lakói pedig a reformáció idején lettek reformátusok, és nincs kizárva az sem, hogy a lelkipásztor, István előbb katolikus pap volt.

Abban az időben ugyanis minden városi rangú helységnek volt temploma és egyházközsége, márpedig egy századdal korábban Torjavására város és még előbb vásáros hely volt.

A középkori katolikus egyház létezésének bizonyítéka az 1488-ban Pál, argesi püspök, gyulafehérvári segédpüspök által kiállított okirat, mely a torjavásárhelyi János diákónussá és presbiterré való felszentelését igazolja.

Sajnos, a középkori templom teljesen elpusztul, 1781-ben új református templom épül újgótikus stílusban.

A reformáció idején az egész város református lesz, templomostól, s mint fentebb feltételeztük, papostól.

Katolikusok csak a XVII. század végén tűnnek fel újra, akkor is a Kantában, mely Alsó-Volál néven előbb nem is tartozott a városhoz. Ezzel kapcsolatban írja 1777-ben Keresztes Máté, kézdivásárhelyi református lelkipásztor: „...ráczok és oroszok települtek le... mind egytől egyig jövevények... alig 50–60 esztendeje, hogy oda települtek...” Egy deszka kápolnát is említ, amely mellett hol volt barát, hol nem.

Forrás:

Léstyán Ferenc: Megszentelt kövek. A középkori erdélyi püspökség templomai. Gyulafehérvár. 2000.

GPS: É 46° 0.064 (46.001060)
K 26° 8.219 (26.136988)

A kézdivásárhelyi református templom a főtér déli részének a bal oldalán található.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció