Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Homoródújfalu - Satu NouRomániaErdély és PartiumUdvarhely történelmi vármegye - unitárius templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Térkép
  • Szállás

Homoródújfalu (Satu Nou) község 1481-ben jelentkezik a forrásokban Wijfalw néven. Az 1567. évi regestrum 13 kapuval jegyzi.

Középkori templomáról az új templom tornyának gombjában elhelyezett okmány emlékezik, miszerint a lebontott középkori templomot 1481-ben építették s lebontásakor 317 esztendős lett volna. Kétségtelen, hogy a régi templom a XV. század végén épült, amit a megmaradt gótikus töredékek erősítenek meg: a déli portikus bejáratának két oldalán egy-egy gótikus töredék beépítve, a szentségtartó fülke, egy késő gótikus ajtó zárkövének töredéke, egy gótikus ablakkeret darabja, két horgony közé fogott orrtagos profillal.

A reneszánsz hatás a nyugati bejárat kőkereténél és a déli ajtókeretnél jelentkezik.

A régi boltozat még az új építés előtt „lerontatott”, amint azt 1749-ben írják, 1789-ben festett mennyezetről szól a krónika, a hajó és szentély fölött.

A templomot 13 kőlábbal megerősített várfal vette körül, és nyugati részén torony állott, kerítésbe foglalva.

1798–1801 között új vagy egészen megújított templomot építenek.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 657-658.


GPS: É 46° 8.768 (46.146133)
K 25° 24.838 (25.413960)

Az unitárius templom a falu északkeleti szélén, a temető mellett található.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció