Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Branyicska - BrănişcaRomániaErdély és PartiumHunyad vármegye - Jósika kastély

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Branyicska, Hunyad vm.

Brănişca

Az Érchegység Körösbányai csoportjának délkeleti részében, az Illyei-medence keleti peremén, a Maros jobb partján fekszik Branyicska (Brănişca) község. A falu nyugati szélén, a Maros északi ártere fölé emelkedő dombon áll Branyicska várkastélya.

A 16. század elején emelt castellum első ismert birtokosa 1538-ban Branyicskai Horváth Bertalan volt. 1549-ben már Martinuzzi György birtokolta. Izabella királyné a castellumot leromboltatta, Szalánczi László zarándi főispán építtette fel ismét 1590-ben. A négyszög alaprajzú, sarkain bástyákkal megerősített várkastélyt azonban 1595-ben nem tudta tartani Báthori Zsigmond ostromló seregével szemben. A védőket, Szalánczi Lászlóval együtt kardélre hányták, majd Branyicskát Báthory kancellárja, Jósika István kapta meg adományként. Ezt követően egészen a 20. század elejéig a várkastély a Jósika család kezén volt. A Horia-Kloska féle felkelés során, 1784. november 4-én a lázadó csőcselék megrohanta és felgyújtotta. Újjáépítésekor, a 18. század végén valamint a 19. században jelentős átalakításokat végeztek rajta.

Az épületegyüttest és parkját jelenleg szociális otthonként használják. A 16. századi várkastélyt idézi a két nyugati torony, valamint a környezetében lévő néhány falszakasz. A jelentősen átépített kastélyépületet egy nyomaiban ma is látható, kb. 20 méter széles árok vette körül az északi, a déli és a keleti oldalon. A nyugati oldalon, az ottani meredek partfal miatt nem volt szükség árok készítésére. A 17. század második feléből való kápolna szintén fennmaradt

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 129-130.

.

GPS: É 45° 54.907 (45.915119)
K 22° 46.280 (22.771332)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció