Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Nagytalmács - TălmaciuRomániaErdély és PartiumSzeben vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Szebeni-havasok Resinári hegysorának keleti végében, az északról érkező Szeben (Cibin) folyócska és a nyugatról jövő Cód-patak találkozásánál fekszik Nagytalmács község.

Nagytalmács plébániatemplomát először 1332-ben említik. Ez egy román stílusú templom volt, amelyet valamikor a 13. században emeltek.

1520-ban a templomot megerősítették; védőfallal látták el, amelynek maradványai ma is jól felismerhetők. A templomot 1829–1831-ben a középkori részek megőrzésével részben átépítették és bővítették. A templomkertben két helyen is megfigyelhetőek az egykori erődítmények alapfalmaradványai. A templomudvar északi oldalán látható az 1822-ben elhunyt várgróf, Talmesch Samuel von Salmen sírboltja.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 735.

GPS: É 45° 39.856 (45.664268)
K 24° 16.078 (24.267965)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció