Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

BiharugraMagyarországHajdú-Bihar megyeBihar vármegye - Ugramonostora

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Biharugra, Ugramonostora

Ugramonostora: egykori, ismeretlen rendű apátság Bihar vm-ben, a váradi egyházmegyében. – Az országhatár m. oldalán, Biharugra területén állt a Szűz Mária tiszt-re épített monostor, melyet 1214: a →Váradi Regestrumban említenek először. 1235: a Barsa nembeli hg. felesége, Benedikta egy szolganőt és két fiát az ugrai egyháznak adta. 1325–: mint birtokot említik, a monostoron kívül Szt Jakab tp-a volt Ugrának, a kettő között gyümölcsöskert. A falut még a 16. sz. elején is Monostorosugrának nevezték. A biharugrai ref. tp. vsz a monostor helyén áll, mert románkori részletek vannak benne. Címét viselte 1895: Szentkláray Jenő. H.F.L.

Schem. Mv. 1896:193. – Ppl. 2001:547.

http://lexikon.katolikus.hu/U/Ugramonostora.html

GPS: É 46° 58.182 (46.969707)
K 21° 35.700 (21.594994)

Információk: a Kossuth Lajos utcában a református templom helyén állt egykor a monostor.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció