Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Dárda - Lanzenau - DardaHorvátországHorvát-SzlavónországVerőce történelmi vármegye - Eszterházy-kastély

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Dárda, kastély

A dárdai kastély építési ideje ismeretlen. A kastély építéséről a kevés számú irodalomban különböző adatokat idéznek, melyek a keletkezési idejét a 18. század második felére, vagy a 19. század kezdetére teszik. Lehetséges, hogy Eszterházy Ferenc bánságának idejében építették fel, a 18. század vége felé. Az irodalomban lehetséges építtetőként megemlítik Eszterházy János Kázmért is a 19. század elejéről.

Az uradalmat 1749-ben adományozta Mária Terézia királynő az Eszterházy családnak, akik egy egész évszázadon át rendelkeztek vele. Az Eszterházy család 1842-ben, Dárdát a Schaumburg-Lippe hercegeknek adta el. A 19. század végén, a 20. század elején a birtok a Magyarországi Agrár Hitel Bank tulajdonába került.

A dárdai kastély U-alaprajzú barokk épület, a település szélén helyezkedik el. Az egyszerű homlokzatok kisszámú díszítményekkel rendelkeznek. A keleti irányba fordított portál egy kiugró rizalitban található. Az udvari homlokzatok egyikén egy klasszicista napóra található. A kastély mind három szárnya egyemeletes. A szélső szárnyakhoz kisebb építészeti jelentőségű kiszolgáló épületrészek csatlakoznak. Építészeti szempontból legérdekesebb az épületen átvezető kocsibejáró, a kétsoros oszlopaival és keresztboltozataival.

Forrás: Ivo Bojanić (szerk): Kastélyok és történeti kertek Szlavóniában Zágrábtól Újlakig

https://muemlekem.hu/hatareset/Eszterhazy-kastely-Darda-1332

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 45° 37.321 (45.622021)
K 18° 41.194 (18.686563)

Információk: a dárdai kastély a település déli részén kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció