Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

SzegvárMagyarországCsongrád megyeCsongrád vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Mellékletek
  • Térkép

A Kórogy és a Kurca patakok összefolyásánál fekszik az ősi település Szegvár, amely a honfoglalás után a Kalán nemzetség és a velük osztályos rokon Pósafiak birtoka volt. Tőlük a XIV. században a Bór család örökölte, kiknek kihalása után a Dóczy család kezére került.. Dóczy János, aki előbb II Ulászló főkamarása, utóbb János király kincstárnoka volt, az 1514-ben Dózsa György által lerombolt udvarháza helyén a folyó partján 1523-ban erős fallal körülvett várkastélyt épített. Ferdinánd hívei egy rövid időre Szegvárt is elfoglalták és a hagyomány szerint itt történt, hogy amikor Ferdinánd 1528-ban Mezőtúrról János király kíséretével a várkastély alatt haladt el, annak tornyából nyíllal a lábát megsebesítették, amitől élete végéig sántított.

Dóczy Jánost a felkelő erdélyi hazafiak 1534-ben elfogták, és Medgyesen kivégezték. A vár és a birtok Dóczy Miklós, majd ennek halála után özvegyének, Jaksics Erzsébetnek birtokába jutott, aki új adománylevelet is kapott rá 1563-ban. A Dóczy család fiúágon történt kihalta után a Paksy család birtoka lett, miután 1608-ban Dóczy Anna Paksy Miklós felesége lett.

A szentesi csatában megvert és visszavonuló török sereg 1647-ben Szegvárt is elpusztította, amelyet ezután csak Szegi puszta néven említenek. Ezt követően gróf Keglovich, majd Schlick császári tábornoké volt. Ez utóbbitól 1722-ben gróf Károlyi Sándor kuruc generális vásárolta meg, aki az akkor még romokban heverő kastélyt 1723-ban felépítette, később átalakítva gróf Károlyi Antal a vármegyének adta át. Az átalakított szegvári vár 1883-ig megyeháza, majd polgári leányiskolaként működött.

A kastély mögött, a Kurca patak partján hosszú téglafal húzódik, melyet várfalként emlegetnek. Valójában azonban a XVIII. században épített, megyeház mögötti börtön megmaradt fala.

Forrás:

Vörös Gabriella: Régészeti kutatások 1988-1991 között a Dóczi udvarház és a Károlyi kastély területén (forrás: www.magyarvarak.hu)
Labádi Lajos: Az épület, mely soha nem volt kastély /Szegvár/(in: Műemlékek Csongrád Megyében, 2000)

GPS: É 46° 35.136 (46.585602)
K 20° 13.262 (20.221033)

INFORMÁCIÓK: Autóva jól megközelíthető. Ha az orvosi rendelő mellett a vízpart felé sétálunk, megtaláljuk a kastély mögötti volt megyebörtön falait. A kastély átépítése során a középkori vár maradványai eltűntek.

Várak.hu mobil applikáció