Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

SzilvásváradMagyarországHeves vármegyeBorsod történelmi vármegye - Gerennavár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A kis területű várhelyet ma - a keleti oldal kivételével, ahol a hegy meredek - egy kb 3-4 m széles és 2 m mély, törmelékkel feltöltött árok övezi. A vár bejárata feltehetőleg a legkönnyebben megközelíthető nyugati oldalon volt, ahol a várárkon fahíd vezethetett a felvonóhidas kapuhoz. Építési és pusztulási körülményeit nem ismerjük, feltehetően a szomszédos Éleskő vár sorsában osztozott.
Nováki Gy. és Sándorfi Gy. a következőket írják: /a vár/ egész megjelenése, mérete igazolni látszik a hagyományt, miszerint gazdag tulajdonosa (Nagy Lajos ?) lehetett. Alaprajza és jellege szerint, bizonyító lelet hiányában is, későbbinek kell tartanunk, mint a közeli Éleskő várát, lakottsága idejét a XIV-XV. századra tesszük.

GPS: É 48° 5.390 (48.089832)
K 20° 26.012 (20.433533)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció