Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Mateóc - Matzdorf - MatejovceSzlovákiaFelvidékSzepes történelmi vármegye - Szent István király templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Mateóc templom

A templom az 1370-es években épült (a falut 1251-ben említik először), a korszak jellegzetes korai gótikus épülete, amely egyhajós, négyzetes presbitériummal, nyugati toronnyal és északi sekrestyével. A templom első írásos említése 1287-ből származik. Az épületet 1422-ben kéthajós, két támaszon boltozott hajóssá építették át. A templom nagyrészt középkori formájában maradt fenn, eredeti részletek főként a belső térben találhatók. A szentélyboltozat bordáinak mind a négy konzolját kőfaragás díszíti. A keletiek emberi fejet formáznak, a nyugati konzolokat növényi motívumok díszítik

A 18. században a templom barokk átépítésen esett át, ami a homlokzatok megjelenését is érintette, az ablakokat megnagyobbították. A tornyot megemelték, és a déli oldalon egy kisebb előcsarnokot építettek.

A templomtól keletre található a 17. század közepén épült reneszánsz harangtorony.

Forrás: https://apsida.sk/c/1189/poprad-matejovce

GPS: É 49° 4.854 (49.080898)
K 20° 19.371 (20.322842)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció